zonnepark Sunport Delfzijl (bron: Eemsdeltadrones)

Deens Obton investeert in Nederlandse zon

zonnepark Sunport Delfzijl (bron: Eemsdeltadrones)

Het Deense Obton wil jaarlijks 100 miljoen euro steken in Nederlandse zon. Afgelopen week is het deze missie begonnen met de installatie van een zonnepark met een capaciteit van 14 megawatt in het Groningse Stadskanaal. 

Obton is Deense investeringsmaatschappij in duurzame energie. Behalve in Nederland, investeerde het in Denemarken, Duitsland en Groot-Brittannië al 900 miljoen in zonne-energie en 100 miljoen in windenergie. Bestuursvoorzitter Anders Marcus verwacht dat Nederlandse zonne-energie over vijf jaar subsidieloos moet kunnen concurreren met andere vormen van opgewekte elektriciteit, zegt hij in een telefonisch interview met het FD.

Investeringen in energietransitie

Met een capaciteit van 14 megawatt maakt het zonnepark in Stadskanaal straks deel uit van Obtons  snelgroeiende pv-portefeuille van meer dan 300 megawattpiek aan zonneparken, voornamelijk in Frankrijk, Italië, België en Nederland. De zonneweide in Stadskanaal moet eind 2018 opgeleverd worden en uit 117.000 panelen bestaan.

Het park wordt samen projectontwikkelaar SolarEnergyWorks geïnstalleerd en onder meer ge-cofinancieerd door de ING, die het aantal projecten rond duurzame bronnen als zon wil vervijfvoudigen, zegt Annemein Kolk, directeur Grootzakelijk bij ING Nederland in de krant. De komende twee jaar wil de bank €500 miljoen investeren om het Nederlandse MKB te helpen bij de energietransitie.

Bronnen:

  • FD, 14 november 2017, ‘Deense Obton steekt honderden miljoenen in Nederlandse zonne-energie’
  • Solar Magazine, 14 november 2017, ‘First Solar levert 20 megawattpiek zonnepanelen uit, bouw zonnepark Stadskanaal gestart’

Foto: zonnepark Sunport Delfzijl (bron: Eemsdeltadrones)

Onderwerpen: , , , ,

Auteur: Klaartje Jaspers

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.