‘Denemarken vindt windenergie inmiddels te duur’

‘Denemarken vindt windenergie inmiddels te duur’

2 juni 2016 – Denemarken, koploper in windenergie, vindt windenergie inmiddels te duur. Lars Christian Lilleholt, de minister van Energie, zei dat onlangs tegen persbureau Reuters.

Meer dan veertig procent van alle energie in Denemarken komt momenteel van windenergie. En dat had nog veel meer moeten worden. Maar er is een drastische koerswijziging in Denemarken. Z24 schrijft erover.

160602-Lilleholt
Lars Christian Lilleholt: ‘Niet langer houdbaar’

Uit het bericht van Z24
‘(…) De Deense regering vindt de plannen nu toch wel erg duur en heeft daarom de koers drastisch gewijzigd. De bouw van de windmolenparken is afgeblazen en de ambitieuze doelen zijn op de lange baan geschoven.(…) “Sinds 2012 zijn de kosten van groene energie dramatisch gestegen”, zo stelt Lars Christian Lilleholt, de minister van Energie. (…) Denemarken heeft dan ook de hoogste energieprijzen van Europa. (…) Dat komt voornamelijk vanwege de hoge belastingen die op energie worden geheven om de windturbines mee te betalen. Dat is niet langer houdbaar, zo vindt het Deense kabinet. Bedrijven en consumenten moeten een te hoge prijs te betalen. “Het Deense energiebeleid blijkt te duur”, aldus de minister.(…) De belastingen zouden in de komende tien jaar ongeveer 9,5 miljard euro opbrengen, evenveel als de aanlegkosten van de vijf windmolenparken. (…)’

Bronnen
Reuters, 13 mei 2016: Danish government says wind power became too expensive
Z24, 1 juni 2016: Zelfs gidsland Denemarken vindt windenergie nu te duur
Foto: Denemarken (Courtesy of Vestas Wind Systems A/S)

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.