Discussie over rampscenario klimaat van James Hansen

Schermafdruk 2015-07-26 23.46.47
Pier Vellinga: ‘Het is terecht dat de wetenschappers dit signaal laten horen. Dat werd nog te weinig gedaan. Maar het is ook vooral een signaal naar de politiek.’

27 juli 2015 – Op het artikel waarin oud-NASA klimaatman James Hansen en anderen een rampscenario voor het klimaat schilderen wordt heel verschillende gereageerd.

Hansen en zestien andere onderzoekers schilderen in een artikel van 120 pagina’s in ‘Atmospheric Chemistry and Physics’  een dramatisch toekomstbeeld. Zij vrezen dramatische klimaatveranderingen, zelfs al bij twee graden temperatuurstijging. De onderzoekers vrezen dat de klimaatveranderingen nog veel grotere gevolgen zullen hebben dan tot nu toe werd aangenomen. Ze sluiten niet uit dat het zeespiegelniveau nog deze eeuw met drie meter kan gaan stijgen en dat vele kuststeden totaal onleefbaar zullen worden. Ook megastormen, volksverhuizingen en economische chaos kunnen het gevolg zijn.
De onderzoekers hebben hun artikel gepubliceerd op een ‘open review’ discussiewebsite van Atmospheric Chemistry and Physics.

Uit de reacties
Kritisch

  • De Utrechtse paleoklimatoloog Appy Sluis: ‘Erg onverstandig om met een ongecontroleerde paper meteen de publiciteit te zoeken. (In: Volkskrant)
  • Klimaatonderzoeker Michael Mann: vergezocht (In: Volkskrant)
  • Klimaat-/energie-auteur Jan Paul van Soest: Hansen had moeten zeggen hoe het artikel gelezen moeten worden. Er zijn een heleboel scenario’s.
  • Een Australische klimaatwetenschapper: Het zit zo vol aannames en extrapolaties dat het niet serieus te nemen is (In: Nieuwsuur)

Instemmend

  • Hoogleraar klimaatverandering Piet Vellinga: Het is terecht dat de wetenschappers dit signaal laten horen. Hun meest donkere scenario is zeer alarmerend. (In: Nieuwsuur)
  • De Duitse zeespiegel-expert Stefan Rahmstorf: twee graden opwarming is inderdaad gevaarlijk (In: Nieuwsuur)

James Hansen vertrok onder druk bij de NASA. Hij wilde kritischer kunnen zijn over het Amerikaanse klimaatbeleid. Nieuwsuur: hij vindt dat alleen een duurzame energierevolutie de wereld kan redden en hij noemt het artikel ‘de belangrijkste paper’ van zijn carrière.

Bronnen
Het samenvatting van het artikel van Hansen e.a.: Ice melt, sea level rise and superstorms: evidence from paleoclimate data, climate modeling, and modern observations that 2 ◦C global warming is highly dangerous (in:  ‘Atmospheric Chemistry and Physics’,
De Volkskrant, 25 juli 2015: Overspeelt klimaatpessimist Hansen zijn hand? (via Blendle)
Nieuwsuur, 25 juli 2015: Wetenschappers voorspellen extreme klimaatveranderingen (artikel en video (7’30”) van de tv-uitzending)

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.