DONG verandert naam in overschakeling op volledig duurzaam

logo Orsted, orsted.nl

Nu het haar olie en gasdivisie afgestoten heeft, wil DONG – voluit ‘Danish Oil and Natural Gas’ – haar naam veranderen in Ørsted, een eerbetoon aan de Deense wetenschapper Hans Christian Ørsted. DONG ziet hem als de ontdekker van elektromagnetisme waarmee het tegenwoordig elektriciteit produceert. De naamsverandering gaat gepaard met de overstap op een volledig duurzame energievoorziening. 

‘We gaan ons volledig richten op duurzame energie’, stelt DONG Energy in het persbericht van 2 oktober 2017. ‘We waren een energiebedrijf dat vooral was gebaseerd op kolen, olie en gas. Nu zijn we een groen energiebedrijf.
Sinds 2006 hebben we ons kolengebruik met 73% verminderd en onze CO2 -uitstoot meer dan gehalveerd. In 2023 zijn we volledig kolenvrij en de CO2 -uitstoot zal 96% lager zijn.’ Behalve haar naam, verandert het bedrijf ook haar identiteit en logo. Daarin moet het Deens design van eenvoud en functionaliteit, het humanisme en een duurzame manier van leven centraal staan.

Keerpunt 2017: wind op zee goedkoper dan fossiel

“2017 is het jaar waarin windenergie op zee goedkoper werd dan fossiele energie. Dat bleek bij recente
aanbestedingen voor windparken op zee in Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. Het is duidelijker dan ooit dat we een wereld kunnen creëren die volledig draait op groene energie”, stelt Henrik Poulsen, CEO van DONG Energy, “De tijd is nu gekomen om onze naam te veranderen en te laten zien dat we zo’n wereld willen creëren.” Het bedrijf heeft daarom op 30 oktober een buitengewone algemene vergadering uitgeschreven waarin de aandeelhouders wordt verzocht om de bedrijfsnaam te veranderen in Ørsted. De naamsverandering zal naar verwachting in november ingaan.

DONG Energy heeft de olie- en gasproductiedivisie afgestoten en besloten te stoppen met het gebruik van kolen. Aardgas kan in haar visie nog wel een ondersteunende rol spelen totdat ‘batterij-opslag en nieuwe energietechnologieën volwassen zijn en de energievraag flexibeler is’. Om dat proces te versnellen, heeft het een nieuw team opgericht dat zich gaat bezighouden met energieopslag. Daarnaast heeft het een nieuw bedrijfsonderdeel opgestart in Silicon Valley, Californië, dat zich gaat bezighouden met nieuwe energietechnologieën en mogelijke lange termijn investeringen.

Hans Christian Ørsted, in J. P. Trap: berømte danske mænd og kvinder, 1868

1820: Ørsted experiment toont elektromagnetisme

Het energiebedrijf wil de naam veranderen in Ørsted. Het is een eerbetoon aan de Deense wetenschapper Hans Christian Ørsted, aan wie DONG de ontdekking van het elektromagnetisme toekent. In april 1820 toonde Ørsted aan dat er een verband was tussen elektriciteit en magnetisme, door te laten zien dat een draad waardoor een elektrische stroom loopt, in staat is om een uitwijking te veroorzaken van de naald in een kompas. Kort na de publicatie van Ørsteds bevindingen, wist de Franse wiskundige André-Marie Ampère de relatie tussen magnetisme en elektriciteit ook wiskundig te onderbouwen.

‘Ørsted stond bekend om zijn nieuwsgierigheid, toewijding en interesse in de natuur’, stelt de energieleverancier,
‘Dat zijn eigenschappen die essentieel zijn om een wereld te creëren die volledig draait op groene energie.’ Ook in de filosofie, poëzie en esthetiek heeft de wetenschapper zijn sporen nagelaten, stelt DONG. Zo publiceerde hij het boek “De geest in de natuur” (1850), waarin hij zijn levensfilosofie en visie op tal van onderwerpen liet zien. Ørsted zou bovendien goed bevriend zijn geweest met sprookjesschrijver Hans Christian Andersen en zou een volgeling zijn geweest van de Duitse filosoof Immanuel Kant, vermaard wegens zijn Kritiek van de zuivere rede uit 1781. Ørsted was getrouwd met Inger Birgitte Ballum, waarmee hij zeven kinderen had.

(meer informatie onder de video)

Bronnen:

  • DONG/Ørsted, persberichten 02 oktober 2017, ” Ørsted – de nieuwe
    naam van DONG Energy’ en ‘DONG Energy verandert naam in Ørsted’
  • Wikiepedia, 02 oktober 2017, ‘Hans Christian Ørsted’

Afbeelding: Hans Christian Ørsted, in J. P. Trap: berømte danske mænd og kvinder, 1868, publiek domein

Logo: orsted.nl

.

Auteur: Klaartje Jaspers

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.