Doorbraak: duurzame energie goedkoper dan fossiel

14 maart 2016 – Gisteravond zond de VPRO de documentaire ‘Doorbraak van duurzaam’ uit. ‘Er trekt een stille revolutie door de wereld: duurzame energie is goedkoper aan het worden dan energie opgewekt uit fossiele brandstoffen.’

Op indringende wijze liet VPRO’s Tegenlicht gisteravond zien dat duurzame energie met een onomkeerbare doorbraak bezig is. Zonder een cent subsidie wordt in Dubai nu al zonnestroom geproduceerd voor een prijs van 5,8 dollarcent per kwh.
Op dit moment kan duurzame energie dus al goedkoper geproduceerd worden dan fossiele energie. En de verwachting is dat het binnen vijf jaar in 80% van alle landen zo ver zal zijn.
Overal dalen de productiekosten. In de afgelopen vijf jaar met 80% voor zonne-energie en met 50% voor windenergie.
De documentaire laat zien hoe groot de rol is die China speelt. Eén van de verklaringen daarvoor is het bestuur van het land en de planeconomie, waardoor China veel meer dan elders in de wereld in termen van de lange termijn kan denken.
De documentaire laat ook zien hoeveel moeite de fossiele energiewereld heeft met de snelle veranderingen en dat het het hele energiesysteem van productie, distributie en eigendom op korte termijn op de schop zal gaan.
Meer nog dan het besef van klimaatverandering blijken de kosten de doorslag te geven.

Uit een bericht van de VPRO
‘(…) Eén van de belangrijkste aanstichters van de scherpe prijsdalingen van met name zonne-energie is China. Niet nieuwe technologische doorbraken, maar een enorme schaalvergroting blijkt voldoende om de prijs van van zonnepanelen zo te laten dalen dat de elektriciteit ervan goedkoper is dan die opgewekt met kolen en gas. De producenten van zonnepanelen in China vergroten voortdurend hun capaciteit en kwaliteit. Maar het zijn niet alleen de producenten die daarvoor verantwoordelijk zijn: de Chinese overheid heeft een belangrijke rol gespeeld in de snelle prijsdaling van duurzame energie over de hele wereld.
Nu duurzame energie meer een economische keuze wordt, schuiven honderden miljarden aan investeringen in de richting van zon en wind. Wall Street en de Londense City ontwikkelen nieuwe financiële producten om de kosten van financiering voor duurzame energie goedkoper te maken, en versterken daarmee de dalende prijzen van duurzame energie. (…)’

Herhaling
De documentaire wordt a.s. donderdag op NPO2 herhaald (9.10 u) en is ook terug te zien via Uitzending gemist (lengte 47 min)

Napraten
Woensdag 16 maart (20 u) kan er in Pakhuis De Zwijger (Amsterdam) worden nagepraat met de regisseur (Martijn Kieft) en anderen. Toegang gratis, wel reserveren.
Uit de aankondiging van de ‘Tegenlicht Meet Up’
‘(…) Tijdens de Tegenlicht Meet Up gaan we in gesprek met de vice-fractie voorzitter van GroenLinks, Liesbeth van Tongeren, over de positie van Nederland op het gebied van duurzaamheid. Want waarom loopt Nederland internationaal gezien zo achter op het gebied van duurzame energie? Gaat Nederland wel mee kunnen komen in de overstap van fossiel naar duurzaam; en welke stappen moeten er vanuit de politiek nog genomen worden, nu het ook economisch van belang is, om Nederland op duurzame energie te laten draaien?

Gelukkig zijn er ook pioniers op het gebied van duurzame energie binnen Nederland te vinden: zoals Jan Jaap van Os (Exasun), die het eerste hoogwaardige back-contact glas-glas zonnepaneel ter wereld heeft ontwikkeld. Hiermee is het aanschaffen van een zonnepaneel veel goedkoper geworden en zijn we zo weer een stapje dichter bij een Nederland dat  draait op duurzame energie.

Daarnaast gaan we in gesprek met Arash Aazami: ondernemer en uitvinder op het gebied van duurzame energie. (…)’

Bronnen
VPRO Tegenlicht: Doorbraak van duurzaam
Pakhuis De Zwijger: Doorbraak van duurzaam

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.