Voor 23,3 mrd zijn Duitse energieconcerns verzekerd tegen atoomclaims

Voor 23,3 mrd zijn Duitse energieconcerns verzekerd tegen atoomclaims

28 april 2016Na lange onderhandelingen is de Duitse overheid eruit: de energieconcerns storten 23,3 miljard euro in een fonds voor de ontmanteling van de kerncentrales in Duitsland. Toekomstige claims zijn daarmee afgedekt. 

De Duitse overheid maakte woensdag het voorstel bekend: RWE, Vattenfall, EnBW en E.ON storten 23,3 miljard in een staatsfonds dat de kosten moet dekken voor het bergen van het nucleaire afval van Duitslands kernreactoren. Die moeten per 2022 in het kader van de Atomausstieg allemaal ontmanteld zijn. Van het bedrag is 17 miljard voor de berging en de rest is een ‘reservebedrag’ voor als langetermijnberging duurder blijkt uit te vallen, aldus de Financial Times. De energieconcerns kopen hiermee het risico af van nóg meer kosten als in de toekomst het bedrag niet voldoende blijkt te zijn. Naast het geld in het fonds, moeten de bedrijven zelf geld reserveren – zo’n 20 miljard – voor de ontmanteling van de reactoren. Verder moeten de bedrijven hun rechtzaken stoppen waarmee ze de sluiting van de kerncentrales aanvechten.

Uit een bericht van het Financieele Dagblad
‘(…) Gezien de koerswinst van Eon (+4%) en RWE (+8%) op de beurs van Frankfurt zijn beleggers positief verrast over het voorstel. (…)’

Maar RWE en E.ON verwierpen het voorstel meteen, ‘out of a sense of responsibility to their employees, customers and investors’, aldus de Financial Times. Het plan zou te veel vergen van hun economische capaciteit.

Het voorstel wordt nu naar de Duitse regering gestuurd en treedt waarschijnlijk volgend jaar als wet in werking, aldus de FT.

Compromis
Na de kernramp in Fukushima, besloot Duitsland alle kerncentrales vóór 2022 te sluiten. De Duitse overheid en de energiebedrijven onderhandelen al jaren over de financiële afwikkeling van deze Atomausstieg. De kosten zijn moeilijk in te schatten, maar zeker hoog.

Uit een bericht van het FD
‘(…) Miljardenafschrijvingen op kolencentrales en gekelderde aandelenkoersen hebben ertoe geleid dat Berlijn er niet langer op vertrouwt dat de stroomconcerns de Atomausstieg straks zelfstandig kunnen bekostigen. (…)’

De afgelopen zes maanden probeerde een parlementaire commissie tot een compromis te komen waarbij de Duitse energiebedrijven werden ontzien – zij hebben het zwaar door de lage elektriciteitsprijzen en de opmars van duurzame energie – en de Duitse belastingbetaler niet onevenredig hoeft op te draaien voor de kosten, aldus de Financial Times.

Bronnen
Financial Times, 27 april 2016: German utilities told to pay €23bn to nuclear clean-up (registratie)
Financieele Dagblad, 27 april 2016: Duitse energiebedrijven voor €23 mrd verlost van atoomrisico’s (registratie)
Telegraaf, 28 april 2016: Duitse atoomclaims afgekocht

Foto: Reactortank (Vattenfall)

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.