‘Duitsland kan voorlopig niet zonder kolen en kernenergie’

160503 MEJUDICE Sinn

3 mei 2016Duitsland kan voorlopig niet zonder kernenergie en fossiele energie, stelt hoogleraar economie Hans-Werner Sinn van de Ludwig Maximilians-Universiteit in München. De Atomausstieg per 2022 was een impulsieve beslissing van bondskanselier Angela Merkel, vindt hij.

Een week na de kernramp in Fukushima besloot Merkel alle kernreactoren uiterlijk in 2022 te sluiten. Een impulsief besluit, stelt Sinn. De meerderheid van de Duitsers stond achter dat besluit, maar Sinn vraagt zich af of dat ook zo zou zijn als ze de consequenties kenden.

Het aanbod van wind- en zonne-energie is onstabiel en er is niet genoeg opslag om de pieken en dalen op te vangen, aldus Sinn.

Uit het bericht van Z24
‘(…) Bovendien betaalt de Duitse consument voor de overgang naar duurzame energie. “We hebben kunstmatige prijzen voor wind- en zonne-energie. Die gaan met voorrang het stroomnet in”, zegt Sinn. Consumenten betalen nu jaarlijks 23 miljard euro meer dan ze zonder al die subsidies kwijt waren geweest. (…)’

Sinn denkt dat in ieder geval gascentrales, en mogelijk kolencentrales, nodig zullen zijn om pieken en dalen op te vangen als Duitsland doorgaat met het sluiten van de kerncentrales. Ook vermoedt hij dat Duitsland kernenergie zal importeren.

Sinn deed zijn uitspraken in een gesprek met MeJudice, een platform voor economen. Delen van de website werken niet, waaronder het artikel over Sinn, maar Z 24 maakte een bericht naar aanleiding van het gesprek en het gesprek was te vinden via Youtube.

Bron
Z24, 2 mei 2016: ‘Duitsland kan helemaal niet zonder kern- of kolencentrales’
MeJudice op Youtube, 2 mei 2016: Hans-Werner Sinn over de groene paradox

Foto: Hans-Werner Sinn (still uit video MeJudice)

Onderwerpen: , ,

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.