ECN werkt aan zonnepanelen die schaduw verdragen

16 juni 2015 – Schaduw op zonnepanelen veroorzaakt meteen een fors rendementsverlies. ECN werkt aan panelen die ‘schaduwtolerant’ zijn.

In zijn nieuwsbrief meldt ECN de introductie van ‘Tessera’, ‘een betaalbare schaduwtolerante PV-module op back-contact technologie’.
(…)’Traditionele zonnepanelen produceren in de schaduw aanzienlijk minder elektriciteit. Een streep schaduw van 1% op een module kan een rendementsdaling opleveren van maar liefst 30%. Hierdoor zijn zonnepanelen niet altijd interessant in een bebouwde omgeving waar relatief meer schaduw is. Om hier verandering in te brengen heeft een Nederlands consortium*, geleid door ECN, de handen ineengeslagen. Samen werken wij aan duurzame, high-performance modules die schaduwtolerant zijn. De back-contact technologie van ECN levert nu een doorbraak op: Tessera.
Tessera is een schaduwtolerante module met de unieke back-contact technologie. Anders dan bij een conventionele zonnecel zijn de contacten bij een back-contact module aan de achterkant van de cel met elkaar verbonden. ECN ontwikkelde de technologie die, in combinatie met de door Heliox ontwikkelde intelligente omvormer, de prestaties bij schaduwgevoelige omstandigheden optimaliseert. De Tessera-module heeft hierdoor een hogere jaaropbrengst in kWh en daarmee is de terugverdientijd verkort.
Omdat Tessera bestaat uit onderverdeelde zonnecellen kan nu elke maat zonnepaneel gebouwd worden. Samen met fabrikant Eurotron is hiervoor een machine bedacht. Handig, want standaardpanelen hebben allemaal dezelfde maat en kunnen op geen enkele manier aangepast worden aan het gebouw. We zijn er trots op dat de Nederlandse innovatie ‘Tessera’ nieuwe markten opent. Het concept maakt zonne-energie nu ook interessant in een schaduwrijke, bebouwde omgeving en het kan geleverd worden in elke maat die een bouwer maar wil. (…)

*) Het consortium bestaat uit ECN, Eurotron B.V., Heliox B.V. en Stafier Solar Systems.

 

Bronnen
ECN, 8 juni 2015: ‘Van zonnepaneel tot schaduwpaneel’ 

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.