Een toekomst waarin we het klimaatprobleem de baas zijn

 

151005-HannaBervoets

5 oktober 2015 – Omdat De Correspondent zich niet voor kan stellen dat doemscenario’s helpen om in actie te komen rond klimaat en energie, vroeg de redactie vier schrijvers een ‘alternatief voor de apocalyps’ te schrijven. Gisteren werd het eerste verhaal gepubliceerd. Van Hanna Bervoets.

Vier zondagen op rij publiceert De Correspondent achtereenvolgens de toekomstbeelden van Hanna Bervoets, Thomas Heerma van Voss, Jamal Ouariachi en Dirk Vis.
Want, schrijft De Correspondent: ‘Fantasie is een cruciale voedingsstof voor de transitie naar duurzaamheid.’

Hanna Bervoets schrijft vanuit het jaar 2075 over een vrouw die het boegbeeld werd ‘van een wereldwijde beweging die de fossiele economie verbrijzelde’. Geen aardig mens, overigens. Maar: ‘Je redt de aarde niet door aardig te wezen’.
Over de jongeren van 2075 schrijft Hanna Bervoets: ‘Jullie weten niet hoe vlees smaakt en jullie wonen in drijvende huizen en jullie hebben nog nooit een vliegtuig strepen zien maken in de hemel. Het regent vaak en het stormt regelmatig, maar wij, jullie opa’s en oma’s, blijven het herhalen: wij hebben voor jullie gestreden, wij hebben voor jullie geleden, en het had nog veel harder kunnen stormen en het had nog veel vaker kunnen regenen,. (…) En dan zeggen jullie: ja, ja, dat weten we nu wel. Maar vertel ons nu eens wat we ermee aan moeten, dat leven.’

Bronnen
De Correspondent, 4 oktober 2015: Hanna Bervoets: Het is 2075. De klimaatbeweging heeft gewonnen
De Correspondent, 4 oktober 205: Jelmer Mommers: Waarom ik vier schrijvers vroeg om een alternatief voor de apocalyps te schrijven
De Correspondent is alleen toegankelijk voor leden. Lidmaatschap kost € 6 per maand

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.