foto Primagaz

Eerste biopropaan uit Maasvlakte via binnenvaart aangekomen in België

Op de vestiging van Primagaz langs het Albertkanaal in Tessenderlo heeft een binnenschip vanuit de Rotterdamse Maasvlakte een eerste volume van 555 ton biopropaan geleverd. SHV Energy, het moederbedrijf van Primagaz, heeft hiervoor een vierjarig exclusiviteitscontract afgesloten met producent Neste Biofuels.

BioLPG of biopropaan is een bijproduct van biodiesel en wordt gemaakt uit een mix van dierlijk vetafval uit de voedingsindustrie en plantaardige oliën.

Met de nu geleverde hoeveelheid gas kan Primagaz 650 huishoudens gedurende een jaar voorzien van energie of 92.500 gasflessen vullen, goed voor circa 450.000 barbecues. Het levert dit gas immers zowel in bulk als in flessen. In België is propaan een minder milieubelastend alternatief voor stookolie. Primagaz levert het vooral in die delen van België waar het aardgasdistributie slechts beperkt is uitgebouwd. Dat zijn vooral landelijke zones of wijken zich tussen diverse waterlopen bevinden.

Vanuit Tessenderlo bevoorraadt Primagaz ook zijn afnemers in Nederland. Dat kan niet vanuit Rotterdam, omdat daar geen infrastructuur voorhanden is om tankwagens te laden of flessen te vullen.

“België kampt met een teveel aan fijn stof in de lucht,” klinkt het bij Eelco de Graaf, CEO van Primagaz Benelux. “Deze luchtvervuiling is de vandaag mee het gevolg van de verbranding van hout, houtpellets, steenkool en stookolie. De verbranding van propaan en biopropaan stoot beduidend minder fijnstof uit dan stookolie en steenkool. Het verschil inzake fijn stof is nog veel groter in vergelijking met houtkachels.”

Overleg

Momenteel is biopropaan al verkrijgbaar in Nederland. België zou normaal gezien snel moeten volgen: “We zijn in overleg met de bevoegde ministers rond een aanpassing van het wettelijk kader en overheidsondersteuning.” Op termijn zal biopropaan ook beschikbaar zijn in onder meer Groot-Brittannië, Frankrijk, Denemarken, Zweden, Duitsland en Ierland.

Auteur: Koen Mortelmans

Koen Mortelmans is freelance redacteur voor FluxEnergie en Nieuwsblad Transport.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.