foto: Dries Luyten / Janssen Pharmaceutica

Eerste Vlaams warmtenet vierde generatie bij Janssen Pharmaceutica

Janssen Pharmaceutica warmtenet

Janssen Pharmaceutica heeft op zijn site in Beerse het eerste industriële warmtenet van de vierde generatie in Vlaanderen plechtig voorgesteld.

Alle andere huidige en geplande warmtenetten in Vlaanderen zijn van de tweede en derde generatie. Warmtenetten van de eerste generatie gebruiken stoom, betonnen leidingen en één centrale warmtebron. De tweede generatie gaat een stapje verder en gebruikt water onder hoge druk, betonnen leidingen en één centrale warmtebron. De derde generatie werkt met warm water tot 100°C, geïsoleerde leidingen en één centrale warmtebron. Een warmtenet van de vierde generatie maakt intelligent gebruik van duurzame energiebronnen, water op lagere temperaturen en geïsoleerde leidingen. Dankzij het aanwenden van water op lagere temperaturen en de intelligente sturing van het hele systeem kunnen restwarmte en hernieuwbare warmte optimaal worden benut.

De site in Beerse is de grootste van Janssen in België. Het bedrijf doet er aan onderzoek en ontwikkeling, heeft er twee farmaceutische fabrieken en huisvest er tal van globale ondersteunende diensten, samen goed voor een populatie van ongeveer 4.000 medewerkers. Janssen telt in België in totaal meer dan 5.200 medewerkers, verspreid over verschillende sites in Beerse, Geel, Olen, Merksem en La Louvière. In de Vlaamse variant van de bevraging naar de “Grootste Belg” ooit belandde stichter Paul Janssen (1926-2003) op de tweede plaats, achter pater Damiaan, maar voor Eddy Merckx.

Combinatie met geothermie

Ondanks doorgedreven inspanningen voor energiebesparing verbruikt Janssen in België ongeveer zoveel elektriciteit als 38.000 huishoudens. Onlangs kondigde het bedrijf aan fors te investeren in het gebruik van diepe aardwarmte. Door aardwarmte te combineren met het warmtenet zal de CO2 uitstoot van Janssen in België 30% kunnen dalen.

“Door de nakende combinatie van het warmtenet met aardwarmte kan Janssen jaarlijks 15.900 ton minder CO2 uitstoten. Tegen 2050 zullen al onze gebouwen voorzien worden van 100% hernieuwbare energie,” zegt CEO Stef Heylen.

Het warmtenet van Janssen kwam tot stand mee dankzij de financiële steun van het Vlaams Energie Agentschap, het Agentschap Innoveren en Ondernemen en het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling.

Auteur: Koen Mortelmans

Koen Mortelmans is freelance redacteur voor FluxEnergie en Nieuwsblad Transport.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.