Eerste windpark op zee in aantocht waar bouwer zeebodem moet huren

Sommer: ‘Zes miljard voor wind op zee is weggegooid geld’

Het Rijk heeft de aanbesteding geopend voor de bouw van het eerste subsidievrije windpark op zee, waarbij de exploitant moet gaan betalen voor het gebruik van de zeebodem. De tender van het park, Hollandse Kust (zuid) III en IV, staat open tot en met donderdag 14 maart, zo meldt Nieuwsblad Transport

Het is de vierde aanbesteding voor de bouw van vijf offshore windparken van 700 Megawatt sinds het Energieakkoord in 2013 in werking trad. De nieuwe windenergie moet een forse bijdrage leveren aan het kabinetsbeleid om over te schakelen op schone elektriciteit.

Twee miljoen per jaar

Het park, dat uit twee delen van 350 Megawatt gaat bestaan, komt op ongeveer 22 kilometer voor de Noordzee-kust tussen Den Haag en Zandvoort. De locatie ligt voor ongeveer 70% binnen de Nederlandse twaalfmijlszone en voor dat deel moet betaald worden voor het gebruik van de zeebodem. Formeel gaat het om een ‘vergoeding recht van opstal’ van bijna twee miljoen euro per jaar. In de aanloopfase moet een ‘reserveringsvergoeding’ van drie ton per jaar worden afgedragen.

De windsector is tegen het kabinetsbeleid om exploitanten te laten betalen voor grondgebruik, maar minister Wiebes (Economische Zaken en Klimaat) heeft laten weten dat Nederland daartoe verplicht is op grond van Europese regelgeving. Voor zover bekend zijn er in Europa tot nu toe echter geen andere windparken gebouwd waar voor het gebruik van de zeebodem betaald moet worden.

Subsidievrije aanbieding

Moederbedrijf Vattenfall van het Nederlands Nuon heeft al laten weten een subsidievrije aanbieding te zullen uitbrengen. Het Zweedse bedrijf won vorig jaar ook de aanbesteding voor het park Hollandse Kust Zuid I en II, ‘s werelds eerste windpark waarbij de exploitant geen subsidie op de geproduceerde stroom krijgt. Wel neemt het Rijk alle kosten voor het aan land brengen van de stroom voor zijn rekening. Omdat die locatie verder in zee ligt, hoeft daar geen grondhuur betaald te worden.

De aankondiging van de Zweden betekent vrijwel zeker dat een eventuele tweede ronde, waarin de optie van subsidie wel wordt opgenomen, achterwege kan blijven. Wiebes houdt die mogelijkheid achter de hand voor het geval er geen subsidievrije biedingen binnen zouden komen.

Kostenbesparing

Vattenfall denkt een voorsprong op de concurrentie te hebben, doordat het de vergunning voor Hollandse Kust Zuid I/II al op zak heeft. ‘De schaalvoordelen van een combinatie van de twee projecten leveren een kostenbesparing op’, aldus Vattenfall-ceo Magnus Hall in een persbericht. De Zweedse groep heeft al voor 2,8 gigawatt productiecapaciteit voor stroom uit wind, waarvan 1,7 gigawatt op zee.

Auteur: Redactie

2 reacties op “Eerste windpark op zee in aantocht waar bouwer zeebodem moet huren”

Pat Rick|06.03.19|14:55

Wat een boekhoudersmentaliteit of wil men weer het beste jongetje van de klas zijn? Men zou dit kunnen afhandelen met 1 symbolische Euro per jaar, als de rest helemaal niks betaald

Pat Rick|06.03.19|15:15

correctie: betaalt

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.