EIB investeert 4,3 miljard in duurzame energie, 300 miljoen naar Alliander

EIB: '244 miljard euro nodig voor infrastructuur'

De Europese InvesteringsBank (EIB) leent Alliander 300 miljoen euro om het energienetwerk te upgraden. De lening maakt deel uit van een pakket leningen waarmee de bank nieuwe financiering voor energieprojecten verschaft. Op die manier moet de bank het energienetwerk klaarmaken om variabele duurzame energiebronnen te accommoderen.

Netwerkbedrijf Alliander heeft een leningsovereenkomst van 300 miljoen getekend met de Europese Investeringsbank (EIB). De lening moet worden ingezet voor het vernieuwen en uitbreiden van het distributienetwerk van Liander, een dochteronderneming van Alliander in de provincies Gelderland, Noord-Holland, grote delen van Friesland en Flevoland en een deel van Zuid-Holland.

“Met deze lening draagt EIB bij aan de spreiding van onze financieringsbronnen en financiert zij een deel van onze investeringen in de komende jaren”, zegt Mark van Lieshout, CFO van Alliander, “Investeringen die nodig zijn om de overgang naar duurzame energie mogelijk te maken en de energievoorziening in de toekomst betaalbaar, betrouwbaar en bereikbaar te houden.”

Nieuwe EIB financiering voor energie projecten

Het EIB-bestuur heeft 4,3 miljard euro toegekend aan nieuwe financiering voor energieprojecten, meldde de bank afgelopen juli. Hieronder vallen wind-op-land, hydropower en slimme- meter projecten in Italië, energie-efficiëntie, zon-, wind- en districtsgebonden-warmingsprojecten in Frankrijk, de versterking en uitbreiding van distributie van natuurlijk gas in Ierland en Spanje, en financiering voor hernieuwbare energie en energie-efficiëntie in India. Naast de nieuwe investeringen in energieprojecten, gaat de bank onder meer geld verstrekken voor de infrastructuur van transport, breedband internet en water.

Veel geld gaat naar het moderniseren van het netwerk om meer variabele duurzame energiebronnen te accommoderen, concludeert GreenTech Media. De bank ziet natuurlijk gas nog steeds als onderdeel van dat pakket, omdat het een brug vormt naar energiebronnen die minder C02 uitstoten, vertelde een woordvoerder aan het techmagazine. Enkele honderden miljoenen gaan daarbij naar Frankrijk, dat zich moet voorbereiden op de overgang naar kernernergie naar nieuwe bronnen. Daarnaast leent het onder meer 80 miljoen euro aan het Italiaanse Alperia Hydropower, dat zich wil uitbreiden met wind en en zonnepanelen.

Bronnen:

  • Greentech Media, 4 augustus 2017, ‘European Investment Bank Pumps $5B Into Renewables and Distributed Grid Upgrades’
  • European Investment Bank, 18 Juli 2017, persbericht ‘EIB financiert upgrade elektriciteitsnetwerk Alliander’

  • European Investment Bank, 18 Juli 2017, persbericht ‘EIB board backs EUR 12 billion of new investment including transformational new transport, energy and internet schemes’

Foto: GasUnie

Auteur: Klaartje Jaspers

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.