foto: Eneco

Eneco België genereert recordvolume zonne-energie

Zonnepanelen van Eneco op het dak van Cortina Shoes in Oudenaarde.

Eén van de zonnigste julimaanden ooit doet op het vlak van hernieuwbare energie records breken. Zo stevent Eneco, de grootste zonneproducent van België, in juli af op een productie van 9,4 GWh (gigawattuur) aan zonne-energie: een record.

In België heeft Eneco 215 installaties, goed voor 260.000 zonnepanelen en voor een piekvermogen van 63 MW. Vorig jaar in juli produceerden alle Belgische zonnepanelen van Eneco samen 7,5 GWh. Het verwacht juli 2018 te eindigen op 9,4 GWh, het hoogste aantal sinds het begin van zijn metingen in 2011. Op alle 215 locaties heeft Eneco de hoogste zonne-instraling op de panelen gemeten. Het gaat, afhankelijk van de locatie, zelfs om 20 tot 30% meer. “Dat heeft voornamelijk te maken met de uitzonderlijke zonnige maand juli. Bovendien heeft Eneco het voorbije jaar zes procent meer zonnepanelen geïnstalleerd in België, waardoor de totale productie ook gestegen is,” zegt Iwein Goigne, CEO van Eneco Solar.

“In mei produceerden onze zonnepanelen 8,9 GWh en in juni 8,2 GWh. Met meer dan 9 GWh in juli ziet het ernaar uit dat we 2018 gaan afsluiten als een recordjaar op vlak van hernieuwbare energie. We hebben dit jaar samen met de mooie maand mei en de tweede helft van juni al tien procent meer geproduceerd dan verwacht. Als na juli ook augustus een topmaand wordt, dan stevenen we af op een absoluut recordjaar voor onze zonnepanelen.”

Ondanks stof en hitte

De zonnepanelen hebben wel last gehad van de droogte en de hittegolf. Door het uitblijven van de regen is er veel stof op de zonnepanelen blijven liggen, waardoor de panelen minder zonlicht konden opvangen. “Toch hebben we in de maand juli bijna 20% meer geproduceerd dan we normaal hadden verwacht, dankzij de vele zonneschijn.”

Drones

Door het mooie weer heeft Eneco bovendien ook meer drones kunnen inzetten om zonnepanelen te inspecteren. Eneco zette vorig jaar als eerste energieleverancier in België deze technologie in. De drones zijn uitgerust met sensoren en een warmtecamera. En dankzij het mooie weer presteren de zonnepanelen op hun best, waardoor de controles veel efficiënter zijn. Zo kunnen de beheerders van de panelen perfect afleiden waar de zonnecellen hun rendement beginnen te verliezen en op tijd ingrijpen.

Onderwerpen: , ,

Auteur: Koen Mortelmans

Koen Mortelmans is freelance redacteur voor FluxEnergie en Nieuwsblad Transport.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.