Eneco en Vattenfall openen vernieuwd Windpark Slufterdam

Eneco en Vattenfall hebben dinsdag het vernieuwde windpark Slufterdam in gebruik genomen. In het park, dat sinds 2002 duurzame energie levert, zijn de zeventien bestaande windmolens vervangen voor veertien veel efficiëntere exemplaren. Het vermogen is daardoor bijna verdubbeld van 25,5 MW naar 50,4 MW. Jaarlijks wekken de veertien windmolens 180 GWh windstroom op, genoeg voor het gemiddelde jaarverbruik van zo’n 60.000 huishoudens.

Beide energiebedrijven zijn halverwege 2017 gestart met de voorbereidingen voor het vervangen van de windmolens. In anderhalf jaar tijd zijn de oude windmolens gedemonteerd, is de infrastructuur voor het nieuwe windpark aangelegd en zijn de nieuwe windmolens geplaatst.

Bijdrage aan de energietransitie

“Als gemeente willen we verduurzamen en een bijdrage leveren aan de energietransitie”, benadrukt Lies van der Pol, wethouder in de gemeente Westvoorne. “Draagvlak bij onze inwoners en een goede inpassing van duurzame energiebronnen in ons landschap zijn daarbij belangrijke randvoorwaarden.” Samen met Eneco en Nuon heeft de gemeente daar invulling aan kunnen geven door twee fondsen op te richten. Een van die fondsen is het Leefbaarheidsfonds, waarmee verenigingen, scholen en maatschappelijke organisaties financieel worden ondersteund bij het verduurzamen.

Naast het Leefbaarheidsfonds wordt er door de betrokken partijen ook een Natuurfonds in het leven geroepen. Michiel Houtzagers, directeur van Stichting Het Zuid-Hollands Landschap en Anneklaar Wijnants van Natuurmonumenten zijn blij met het fonds: “Windpark Slufterdam ligt direct naast een prachtig natuur- en recreatiegebied. Met dit fonds kunnen we investeren in de bijzondere kustnatuur die zo kenmerkend is voor dit gebied en de natuurbeleving vergroten.”

Draagvlak

Eneco laat weten trots te zijn op dit project en op de wijze waarop de samenwerking vormgegeven is. Cees de Haan, directeur Eneco Solar en Wind: “Om Nederland duurzamer te maken zullen er de komende jaren windparken bijgebouwd moeten worden. Dat kan alleen als daar ook draagvlak voor is. De enige juiste aanpak is samen aan duurzame energie werken met oog voor ieders belangen en het maatschappelijk belang. In het geval van windpark Slufterdam is dit allemaal prachtig bij elkaar gekomen, resulterend in een zeer modern windpark dat jaarlijks een zeer groot volume duurzame energie produceert.”

Auteur: Remco Nieuwenbroek

Remco Nieuwenbroek is de vaste journalist voor vakblad TankPro. Daarnaast schrijft hij regelmatig voor FluxEnergie.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.