foto: Eneco

Eneco Energielab geopend in Vianen

Eneco Energielab

Eneco heeft voor de derde keer een interactief educatiecentrum over duurzame energie geopend, deze keer in Vianen (Utrecht). Het ontwikkelde er een nieuw concept, waarin naast windenergie ook andere thema’s aan bod komen.

In het nieuwe Eneco Energielab leren leerlingen van groep 7 en 8 van de basisschool en de brugklas op een speelse wijze hoe je duurzame energie opwekt en wat je thuis kunt doen om energie te besparen. Het  Energielab staat naast windpark Autena en is de komende twee jaar twee dagen per week geopend.

Het lesprogramma ontwikkelde Eneco in samenwerking met gespecialiseerde partijen. Het sluit aan bij vakken zoals aardrijkskunde en natuur en techniek. Voor deze editie werd het programma uitgebreid met onderdelen over zonne-energie en energiebesparing in huis. Net als bij voorgaande edities gaan leerlingen aan de slag met het bouwen van een windmolen, maar ze leren er nu ook hoe je zoveel mogelijk duurzame energie opwekt door slim zonnepanelen te plaatsen op het dak van een modelhuis. In dat modelhuis moeten ze vervolgens gedurende een fictieve dag zo zuinig mogelijk met energie omgaan. Verder kunnen ze een kijkje nemen bij de nieuwe windturbines op het terrein.

Het Eneco Energielab is onderdeel van een breder palet educatieactiviteiten die Eneco organiseert. Het energiebedrijf wil hiermee de energietransitie versnellen door te investeren in kennisoverdracht en bewustwording bij de volgende generaties.

In het Eneco Windlab, de voorganger van het EnergieLab, volgden meer dan 10.000 leerlingen lessen over windenergie. Het Windlab stond tussen 2013 en 2015 gedurende twee schooljaren in Etten-Leur en in 2016 en 2017 in de Africahaven in Amsterdam.

Het EnergieLab kwam tot stand in nauwe samenwerking met de gemeente Vianen en de toekomstige gemeente Vijfheerenlanden (Vianen, Zederik en Leerdam gaan per 1 januari 2019 herindelen). Meer dan zestig scholen hebben zich al aangemeld voor een les in het Eneco EnergieLab.

Auteur: Koen Mortelmans

Koen Mortelmans is freelance redacteur voor FluxEnergie en Nieuwsblad Transport.

1 reactie op “Eneco Energielab geopend in Vianen”

Kees de Koning|31.10.19|23:58

waarom staat er in Vianen zo vaak een molen stil?

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.