Eneco investeert niet meer in groene energie

2 juli 2015 – Eneco moet de investeringen de komende jaren terugschroeven met 400 miljoen euro en dat betekent dat er geen geld meer is voor nieuwe windparken, biomassa-installaties en warmteleidingen.

Uit een bericht van de NOS
‘(..) Het terugschroeven van de investeringen is het gevolg van een besluit van minister Kamp om energiebedrijven verplicht te laten splitsen in twee delen. Een commercieel bedrijf dat stroom en gas en levert en een publiek productiebedrijf, dat de leidingen beheert. Bedoeld om de consument te beschermen tegen te grote machtsblokken in de energiemarkt.’
Eneco investeert nu stevig in duurzame energie en heeft nu o.a. twee offshore windparken. ‘Verder groeien is niet meer mogelijk,’ zegt De Haas tegen de NOS, ‘terwijl die groei wel nodig is om de doelstellingen van het Energieakkoord te halen.’

Kamer wil dat Kamp wacht
Vorige week vrijdag besloot de Hoge Raad dat o.a. Eneco toch gesplitst mocht worden. Minister Kamp had al aangegeven dat hij dat besluit zou uitvoeren.
Eergisteren besloot de Kamer Kamp te vragen nu nog geen ‘onomkeerbare stappen’ te nemen en in ieder geval te wachten op de schriftelijke vragenronde die voor eind augustus gepland werd.

Eneco is wel voorstander van doelen Energieakkoord
Eneco-baas Jeroen de Haas zei tegen BNR dat het bedrijf de noodzakelijke investeringen voor het Energieakkoord niet meer kan betalen. “Wij zijn heel groot voorstander van de doelen van het Energieakkoord. Er mag zelfs best nog een schepje bovenop, maar we kúnnen het niet meer. Hij verzwakt onze investeringscapacitiet zodanig dat we het niet meer kunnen betalen. Onze netwerktak Stedin heeft al een eigen raad van commissarissen, maar de minister wil dat we nog een stap verder gaan en dat is veel verder dan in de rest van Europa.”
In Nederland zijn alleen Eneco en Delta nog ongesplitste energiebedrijven. Bij Nuon en Essent bleven de netten in handen van de overheden.

 

Bronnen
NOS, 1 juni 2015: Eneco investeert niet meer in groene energie
BNR, 1 juli 2015: Eneco trekt handen af van Energieakkoord

Onderwerpen: , ,

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.