Eneco: winst omlaag, aandeel duurzame stroom omhoog

5 maart 2015 – Eneco maakte op 4 maart de jaarcijfers over 2014 bekend. De winst ging omlaag, mede als gevolg van het milde weer. De productie van duurzame stroom steeg in 2014.

Uit een persbericht van Eneco
‘(…) Eneco Groep boekte over 2014 een omzet van € 4.590 miljoen en een nettoresultaat van € 206 miljoen. Dit is een daling van respectievelijk 13 en 15 procent ten opzichte van 2013 toen een omzet van € 5.251 miljoen en een nettoresultaat van € 242 miljoen werden gerealiseerd.
Guido Dubbeld, CFO en lid van de Raad van Bestuur: “Wij zijn tevreden met de behaalde resultaten. Onze klanten profiteerden het afgelopen jaar maximaal van gunstige omstandigheden. Door het warme weer, lagere gas- en elektriciteitsprijzen en een verlaging van de gereguleerde tarieven voor het transport van energie viel hun energierekening lager uit. Dit zorgde voor druk op onze resultaten, de omzet en het nettoresultaat zagen we voor het eerst sinds 2010 dalen. Daartegenover staat dat we onze bedrijfskosten omlaag wisten te brengen, vooral door een aanhoudende focus op besparingsmaatregelen, en ons investeringsniveau op een gelijkwaardig hoog peil konden houden als in 2013.” (…)’

Het aantal klanten van Eneco bleef stabiel in 2014, op 2,2 miljoen. Het aandeel duurzaam geproduceerde stroom steeg. De productie van stroom uit wind groeide met 7,8 procent, die van zonnestroom met 42,5 procent en de productie uit bio-energie steeg met 50 procent.

Uit een bericht van Groene Courant
‘(…) Het energieconcern investeerde vorig jaar 254 miljoen euro in de ontwikkeling van windenergie, zoals windpark Luchterduinen dat voor de kust bij Noordwijk wordt gebouwd. Eneco investeerde ook in windpark in Groot-Brittannië.
Verder werd 28 miljoen gestoken in zonne-energie. Zo werd bijvoorbeeld zonne-installaties van ProSolar in België overgenomen. (…)’

Eneco wil zich komend jaar meer op service richten, aldus het Financieele Dagblad. Met de digitale thermostaat Toon bijvoorbeeld, waarmee klanten op afstand hun thermostaat kunnen bedienen. En met de app Eneco SlimLaden, ‘een app die én de laadsnelheid van de Tesla aanstuurt én continu de beschikking heeft over de actuele energieprijzen’. Daarmee kan de gebruiker zijn elektrische auto opladen op het moment dat de stroom goedkoper is en kunnen auto’s gebruikt worden om energie op te slaan tijdens pieken, bijvoorbeeld als het hard waait.

 

Bronnen
Eneco, 4 maart 2015: Persbericht: Resultaten 2014 Eneco Groep tevredenstellend ondanks lastige omstandigheden
Eneco, 5 maart 2015: Persbericht: Tesla van Henk laadt als stroomprijs het gunstigst is
Groene Courant, 4 maart 2015: Eneco ziet productie duurzame stroom met 14 procent stijgen
Het Financieele Dagblad, 4 maart 2015: Winst Eneco omlaag door mooi weer  (registratie verplicht)

Onderwerpen:

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.