Energie-eiland voor Vlaamse kust gaat niet door: te duur

25 september 2015 – Het beoogde ‘energie-eiland’ voor de Vlaamse kust gaat niet door omdat het te duur wordt. Het energie-eiland zou elektriciteit op kunnen slaan om het later aan het net door te geven.

Het eiland zou 1,3 miljard euro gaan kosten en 5 kilometer uit de kust komen te liggen. Het  gaat om een ‘valmeer’, dat door het leegpompen kan werken als een ‘omgekeerd stuwmeer’. Het zou worden gebruikt voor de tijdelijke opslag van elektriciteit die wordt opgewekt door de windmolenparken voor de Belgische kust.
De staatssecretaris voor de Noordzee, Bart Tommelen (Open VLD), heeft de regering voorgesteld  geen concessie te verlenen aan het consortium dat het wil gaan bouwen (waarin o.a. Electrabel en enkele overheidsfondsen zitten).

Uit een bericht van HLN
‘(…) Johan Vande Lanotte (sp.a), de vorige minister van de Noordzee, is de bedenker van het energieatol op zee. (…) Zo’n ringvormig eiland moest de overtollige elektriciteit van de omringende windmolenparken op zee stockeren en op piekmomenten, wanneer veel elektriciteit nodig was, het net op sturen. Maar Tommelein twijfelt aan de haalbaarheid van het project. Hij vreest een hogere energiefactuur en wijst erop dat de bevoegde minister, Marie-Christine Marghem (MR), het strategische belang nog niet heeft aangetoond. (…)’

Bronnen
HLN, 23 september 2015: Energie-atol voor kust komt er niet

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.