Energie Prestatie Keuring gaat van start

20 mei 2016De Energie Prestatie Keuring (EPK) – een vrijwillige ‘APK’ voor energiebesparing in middelgrote bedrijven – werkt. Dat concludeert de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland na negen proefprojecten. Deze week wordt de EPK landelijk ingevoerd.

Hans de Boer van VNO-NCW overhandigde woensdag het rapport waarin de negen proefprojecten met de EPK werden geëvalueerd aan Ed Nijpels, voorzitter van de borgingscommissie Energieakkoord van de SER. Op diezelfde dag begon de landelijke invoering van de EPK.

Schermafbeelding 2016-05-20 om 02.08.09 PMUit een bericht van de RVO
‘(…) De EPK is bedoeld voor circa 200.000 bedrijven die moeten voldoen aan de Wet Milieubeheer en vallen onder het Activiteitenbesluit. Met de Energie Prestatie Keuring  komt er voor hen onder meer een digitale tool beschikbaar waarmee zij een energiemeting kunnen doen en een besparingsplan kunnen opzetten. De EPK maakt het ook veel makkelijker voor bedrijven om te voldoen aan de voorschriften voor energiebesparing in Wet milieubeheer. De uitrol van de EPK vindt plaats onder begeleiding van VNO-NCW. (…)’

Uit een bericht van VNO-NCW
‘(…) De Boer is verheugd dat de nieuwe aanpak werkt. “De EPK hebben we met steun van het Rijk getest in verschillende branches en regio’s en het mooie is dat eigenlijk alle deelnemende partijen de EPK verder willen uitrollen. Het is zo vormgegeven dat het ondernemers motiveert om energie te besparen en dat toezichthouders beter zicht krijgen op wat waar gebeurt in hun gebied. Ook hebben al veel brancheorganisaties samen met het Rijk, Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) en toezichthouders erkende maatregelenlijsten opgesteld. Daarvan kan straks een kleine 80 procent van alle middelgrote bedrijven gebruikmaken. En uiteindelijk moet dat percentage verder omhoog.”

Besparingsdoelstelling Energieakkoord
De evaluatie van de pilots laat zien dat de EPK – in combinatie met de erkende maatregelenlijsten – een flinke bijdrage kan leveren aan de besparingsdoelstelling van 100 PJ uit het Energieakkoord. Als het overgrote deel van de doelgroep van 200.000 middelgrote bedrijven wordt bereikt, loopt de besparing op tot 36 PJ; dat is vergelijkbaar met het energieverbruik van alle inwoners van Amsterdam.
“Met deze aanpak laten we als partijen van het Energieakkoord zien dat we met elkaar tot een enthousiaste samenwerking kunnen komen die aansluit bij de praktijk van ondernemers”, zegt De Boer. “VNO-NCW en MKB-Nederland zullen het gebruik daarom breed stimuleren binnen onze achterban.”
De ondernemersorganisaties en de betrokken branches werken nu samen met het ministerie van Infrastructuur & Milieu, de VNG en de lokale overheden aan de verdere implementatie van de EPK in heel Nederland. Er zal onder meer een digitale tool voor bedrijven beschikbaar komen waarmee zij een energiemeting kunnen doen en een besparingsplan kunnen opzetten.
De negen pilotprojecten zijn uitgevoerd bij supermarkten (CBL), de grafische industrie (KVGO), zorginstellingen (Stichting Milieuplatform Zorgsector), textielverzorging (FTN), de metaalsector (Metaalunie, FOCWA en FME), industriële bakkerijen (NVB), twee bedrijventerreinen in Limburg en een aantal bedrijvengroepen in vijf regio’s ( (MKB-NL/VNO-NCW Midden). (…)’

Bronnen
VNO-NCW, persbericht, 18 mei 2016: Energie Prestatie Keuring belangrijke impuls realisatie Energieakkoord
RVO, 18 mei 2016: Start Energie Prestatie Keuring belangrijke impuls Energieakkoord
RVO, Energie Prestatie Keuring
RVO, 2 november 2015: Evaluatie EPK-pilot Evaluatie van de negen EPK-pilotprojecten (pdf)

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.