Energieleveranciers vrezen stroomuitval door zonsverduistering

24 februari 2015 – Energiebedrijven in West-Europa vrezen binnenkort voor het eerst geconfronteerd te worden met een tijdelijke stroomuitval vanwege een gedeeltelijke zonsverduistering. Zonnepanelen kunnen dan geen stroom opwekken, terwijl door het donker de vraag naar elektriciteit toeneemt. 

Op vrijdagochtend 20 maart zal rond 9.30 uur de maan voor de zon schuiven. In Nederland wordt de zon die ochtend tot maximaal 84 procent verduisterd.

Uit een bericht uit De Telegraaf
‘(…) Die dag is er een zonsverduistering en omdat het dan donker wordt, zal de vraag naar elektriciteit toenemen. En dat terwijl tegelijkertijd het aanbod van zonne-energie juist drastisch omlaag gaat. Men vreest problemen of uitval door tekorten. (…)’

Eerdere zonsverduisteringen waren niet sterk genoeg om veel invloed te hebben op de stroomvoorziening, of ze waren voordat er veel zonnepanelen waren.

Uit een bericht in de Volkskrant
‘(…) Over heel Noordwest Europa kan tijdelijk 34 duizend Megawatt stroomcapaciteit verloren gaan, vergelijkbaar met drie keer het gemiddeld Nederlands elektriciteitsgebruik. In Nederland valt, als het niet bewolkt is, ongeveer 500 megawatt weg. Dat komt overeen met de capaciteit van één klassieke energiecentrale. (…)’

Het is een unieke situatie, aldus een woordvoerder van TenneT in de Volkskrant. De netbeheerder wil extra capaciteit inkopen voor 20 maart. Deze moet geproduceerd zijn in Nederland, dus zal waarschijnlijk van gasgestookte elektriciteitscentrales komen.

In Duitsland is het probleem groter, omdat daar een grote aandeel van de energie wordt opgewekt met zonnepanelen.

Bronnen
de Volkskrant, 24 februari 2015: Stroomuitval door gedeeltelijke zonsverduistering
De Telegraaf, 24 februari 2015: Zonnepaniek! (betaald, via Blendle, € 0,10)
De Telegraaf, 24 februari 2015: Elektriciteitsbedrijven vrezen zonsverduistering
Trouw, 24 februari 2015: Wat kan een ‘zonnige paniek’ toch heerlijk zijn

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.