Foto: Pixabay

‘Energieneutraal maken huurwoningen is onverantwoord’

Foto: Pixabay

Het verduurzamen van woningen vormt voor woningcorporaties een ongekende financiële uitdaging. Vooral het aanpassen van bestaande woningen in lijn met het Klimaatakkoord betekent een immense investering die een gat slaat in de financiële balans van de corporaties. Dit blijkt uit de Corporatie Survey van adviesbureau Finance Ideas, dat onder circa zeshonderd corporatiebestuurders en -managers is uitgevoerd.

De woningcorporaties die ons land telt, op dit moment zo’n 325, beheren samen bijna 2,4 miljoen huurwoningen. De maatregelen die genomen moeten worden om deze te verduurzamen zijn kostbaar, leveren niet genoeg waardevermeerdering op en decimeren zo het noodzakelijke eigen vermogen. Tegelijkertijd kunnen en willen de woningcorporaties de kosten niet neerleggen bij hun huurders: betaalbaarheid blijft voorop staan.

Voor verduurzaming van dit enorme aantal woningen wordt in eerste instantie gedacht aan het aanbrengen van spouwmuurisolatie bij groot onderhoud. Verder overweegt het overgrote deel van de respondenten zonnepanelen aan te brengen. De focus ligt op het realiseren van een gemiddeld energielabel B. Opmerkelijk is dat bijna 45 procent van de respondenten van plan is om bestaande CV-ketels te vervangen door nieuwe, meer zuinige gasgestookte ketels, terwijl warmtepompen veel minder worden genoemd.

Financieel risico

Kostbare maatregelen als het aanbrengen van een isolatie-schil om bestaande woningen zien zij als een te groot financieel risico. Het energieneutraal (‘0 op de meter’) maken van hun woningen zien ze zelfs als financieel onverantwoord. Het Klimaatakkoord gaat er vanuit dat warmtenetten in 2030 in 50 procent van de warmtevraag voorzien. Het grootste deel van de woningcorporaties verwacht echter dat dit nog geen 20 procent zal zijn.

Auteur: Remco Nieuwenbroek

Remco Nieuwenbroek is de vaste journalist voor vakblad TankPro. Daarnaast schrijft hij regelmatig voor FluxEnergie.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.