‘Energierapport is belediging van het gezonde verstand’

21 januari 29016 – Voor De Correspondent bekeek Marc Chavannes (van NRC naar De Correspondent) het Energierapport 2016. Het resulteert in een weinig vleiende recensie: ‘Too little too late is niet slim, het is roekeloos.’ ‘Henk Kamps plannen zijn een belediging van het gezonde verstand.’

Uit de bespreking van Marc Chavannes
‘(…) Het Energierapport was maandenlang de zoethouder voor Kamerleden die wilden weten wat het kabinet ging doen om Nederland zo snel mogelijk te verduurzamen. In Parijs werd de urgentie wereldwijd vastgesteld. Wacht op het Energierapport, was steeds het antwoord. Nu is het er. En wat zie je dan? Een rondleiding voor groep 8 door de energiesituatie van vijf jaar geleden. Nederland loopt achter. Er is werk aan de winkel. Wat gaan we eraan doen als het aan het kabinet ligt? Het antwoord: we beginnen een gesprek met onszelf. Misschien dat daar ideeën uit komen. Wacht op de Energiedialoog. Je moet maar durven. (…)
Too little too late is niet slim, het is roekeloos. Loppersum moest bijna in een gat verdwijnen voordat Kamp de gaskraan wat dichtdraaide. En dan in een rapport meedelen dat we de energiemix moeten verduurzamen. Zonder één plan. Dat is beledigend voor het gezonde verstand. (…)
Het Energieakkoord had hét antwoord moeten worden op de klimaattop in Parijs. Op de vraag hoe Nederland totaal moet vergroenen per 2050. Maar wat levert energieminister Henk Kamp? Een dramatisch plan. Namelijk geen plan. (…)’

Bronnen
De Correspondent, 21 januari 2016: Henk Kamps plannen voor verduurzaming zijn een belediging van het gezonde verstand (Alleen voor leden, lidmaatschap € 6 per maand)

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.