Energy Academy Europe krijgt zus in Mozambique

Energy Academy Europe krijgt zus in Mozambique

24 november 2015 – Een consortium onder leiding van de Energy Academy Europe (EAE) en de Rijksuniversiteit Groningen gaat de komende vier jaar in Mozambique de kennisinfrastructuur voor energie versterken. Ook richten ze een evenbeeld van de EAE op. 

Na de burgeroorlog groeien de bevolking en daarmee de energiebehoefte van Mozambique hard, aldus André Faaij, wetenschappelijk directeur van de EAE, in het Dagblad van het Noorden. Het land heeft kennis nodig om goed energiebeleid te maken, aldus Faaij in een filmpje van de RUG.

Uit een bericht van de Rijksuniversiteit Groningen
‘(…) Mozambique bezit nog grotendeels onontgonnen gasvelden voor de kust, en het potentieel voor duurzame energiebronnen zoals biomassa, zon en wind is er ook groot. Maar het ontbreekt aan voldoende expertise om deze veelbelovende energiebronnen te ontwikkelen en om ingewikkelde systeemvragen over de optimale energiemix te beantwoorden. Daarom worden de komende vier jaar professionals opgeleid op verschillende niveaus, van mbo tot postdoctoraal. Dat gebeurt in een breed scala aan vakgebieden, van techniek tot economie en energierecht. Al deze disciplines zijn nodig om het proces van energietransitie in Mozambique te begeleiden. (…)’

De kennis helpt Mozambique niet alleen bij het maken van energiebeleid, het land kan ook leren van de fouten van Nederland, dat zijn gasvoorraden ‘onstuimig verbruikt’ heeft.

Uit een bericht van het Dagblad van het Noorden
‘(…) “Ze kunnen daar laten zien hoe het wel moet; de inkomsten uit het gas inzetten voor een toekomstbestendig energiesysteem. Ze kunnen er geld mee verdienen dat ze in groene energie kunnen investeren. Dat laatste kan veel banen op lokaal en regionaal niveau opleveren”, aldus Faaij. (…)’

Om de kennis na het project vast te houden, wordt in Mozambique naar het model van de EAE een instituut opgericht.

Faaij heeft de leiding over het project dat vier jaar gaat duren en naar verwachting 4 miljoen euro gaat kosten. Verder werken onder meer de Hanzehogeschool Groningen, de Noordelijke Hogeschool Leeuwarden, het Energy Delta Institute, Gasunie, Shell en TU Delft mee aan het project.

Bronnen
Dagblad van het Noorden, 20 november 2015: Energy Academy krijgt evenbeeld in Mozambique (via Blendle)
Rijksuniversiteit Groningen, 11 mei 2015: RUG en Energy Academy Europe trekken onderwijsproject in Mozambique

Foto: Rijksuniversiteit Groningen
Video: Unifocus, Rijksuniversiteit Groningen

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.