Enexis distribueerde in 2015 40 miljoen kuub groen gas

Enexis distribueerde in 2015 40 miljoen kuub groen gas

8 maart 2016 – Enexis voedde vorig jaar ruim 40 miljoen kuub groen gas in op het eigen gasnet. Dat is 10 procent meer dan in 2014 en genoeg voor de jaarlijkse gasbehoefte van een stad als Assen.

Groen gas is biogas – uit vergisting van koeienmest of ander organisch materiaal – dat geschikt is gemaakt voor huishoudelijk gebruik.

Uit een bericht van het Dagblad van het Noorden
‘(…) Het gas werd produceerd door onder meer de Attero-vestigingen in Wijster en Groningen, de Suikerunie in Groningen en Host in Assen. (…)’

Uit het persbericht van Enexis
‘(…) Voor Nederland is aardgas al sinds de jaren ’50 de belangrijkste energiebron. Inmiddels is 98% van alle huishoudens aangesloten op het aardgasnet en 80% van het energieverbruik van Nederlandse huishoudens is afkomstig van aardgas. Enexis ziet in groen gas een belangrijke energiebron om een bijdrage te leveren aan een duurzaam energiesysteem. Met een totaal opgewekt vermogen van ongeveer 400 GWh, distribueert Enexis evenveel groen gasenergie als alle zonnepanelen binnen het Enexis-verzorgingsgebied.
Vergeleken met het totale jaarverbruik van gas binnen het Enexis-verzorgingsgebied, neemt groen gas met 0,7% nog een beperkte rol in. Enexis verwacht dat dit percentage de komende jaren verder zal toenemen. Enerzijds omdat er nieuwe groengasproducenten bij zullen komen waardoor er steeds meer groen gas opgewekt zal worden. Anderzijds omdat de netbeheerder verwacht dat in 2030 nog maar 80% van alle klanten op het gasnet is aangesloten, waardoor er minder gas gebruikt zal worden. Enexis stimuleert voor nieuwbouw goede isolatie waardoor een gasaansluiting achterwege kan blijven en kijkt Enexis voor renovatieprojecten naar alternatieven voor aardgas, zoals bijvoorbeeld warmte, al ligt de uiteindelijke keuze steeds bij de opdrachtgevers. Wel is duidelijk dat deze ontwikkeling voor de toekomst vraagt om een slimme integratie​ tussen de disciplines gas, warmte en elektriciteit.
Jan Peters, directeur Assetmanagement van Enexis: ”Enexis heeft een centrale rol in de energievoorziening en neemt haar maatschappelijke verantwoordelijkheid bij de realisatie van het Energieakkoord. Groen gas levert daar een belangrijke bijdrage aan. Dat de groengasproducenten bij deze moeilijke marktomstandigheden toch een groei van 10% weten te realiseren, toont veel doorzettingsvermogen. We zijn dan ook trots op de groengasproducenten die aangesloten zijn op het Enexis-netwerk, omdat zij hiermee een belangrijke bijdrage leveren aan de energietransitie. Door bijvoorbeeld de ontwikkeling van de Groen Gas Booster​​​ faciliteert Enexis grootschalige groengasinvoeding.” (…)’

De Groen Gas Booster is een project van Enexis, Gasunie Transport Services en afvalverwerker Attero. Groen gas wordt bij Wijster, Drenthe, gecomprimeerd, zodat het kan worden ingevoerd in het landelijke gasnet van Gasunie waarin de druk hoger is. In de zomer is de lokale gasvraag te laag; het groen gas kan dan toch gebruikt worden als het landelijk gedistribueerd wordt.

Bronnen
Enexis, persbericht, 7 maart 2016: Ruim 40 miljoen kuub groen gas ingevoed in 2015 binnen Enexis-gebied
Dagblad van het Noorden, 7 maart 2016: Enexis distribueerde 40 miljoen kuub groen gas
Enexis, zonder datum, ‘Groen gas Booster’ maakt grootschalige productie van duurzaam groen gas mogelijk

Foto: Enexis

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.