Energiebedrijven dagen Duitse overheid voor rechter over stop kernenergie

Energiebedrijven dagen Duitse overheid voor rechter over stop kernenergie

16 maart 2016E.ON, RWE en Vattenfall treffen de Duitse overheid dinsdag en vandaag voor de rechter. Ze willen compensatie voor de gedwongen sluiting van de kerncentrales, die voor 2022 rond moet zijn.

Het proces is een onderdeel van een bredere strijd over verdeling van de kosten van de kernstop, aldus de Financial Times. In 2011, na de kernramp in Fukushima, besloot Duitsland vóór 2022 alle kerncentrales in het land te sluiten. De energiebedrijven krijgen hierdoor te maken met kapitaalverlies door de sluiting zelf. Maar er blijft ook een ander probleem over: het radioactieve afval uit de kerncentrales. De overheid en de energiebedrijven konden er de afgelopen vijf maanden niet uitkomen wie gaat opdraaien voor de kosten van het opruimen daarvan, aldus de Financial Times.

Voor de energiebedrijven staat er veel op het spel. Het opruimen gaat volgens Der Spiegel 30 miljard euro kosten. Toen Der Spiegel met dat bericht kwam, doken de koersen van de energiebedrijven omlaag.

Uit een bericht van Nu.nl
‘(…) De koers van RWE dook in de loop van de ochtend tot 10,18 euro, het laagste niveau sinds 1992, terwijl E.ON voor het laatst in het oprichtingsjaar 2000 werd gewaardeerd op 7,46 euro. (…)’

 

De hoorzitting duurt twee dagen, maar het kan nog maanden duren voor de rechter in Karlsruhe een uitspraak doet, aldus Die Zeit. Milieuminister Barbara Hendricks wijst erop dat de ‘Atomausstieg’ rond is en dat de exploitanten van de kerncentrales zelf hebben ingestemd met de plannen. “Die Tatsache, dass der Atomausstieg voranging, war kein neuer Sachverhalt”, aldus Hendricks in Die Zeit.

Bronnen
Financial Times, 15 maart 2016: Eon and RWE sue German government over nuclear shutdown
Die Zeit, 15 maart 2016: Bundesverfassungsgericht verhandelt über Klagen von AKW-Betreibern
Der Spiegel, 14 september 2015: Energiekonzernen fehlen 30 Milliarden Euro
Nu.nl, 15 september 2016: Koersval RWE en E.ON door rekening kernafval

Foto: Vattenfall

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.