‘Er kunnen nog veel windmolens bij op de Noordzee’

10 juni 2015 – Er kunnen en moeten nog veel meer windmolens op zee geplaatst worden, zeggen ECN-medewerkers tegen de Volkskrant.

‘Als over 35 jaar alle stroom duurzaam wordt opgewekt, zoals volgens vrijwel alle experts zal gebeuren, komt er 150 keer zoveel elektriciteit van zee dan er nu wordt opgewekt.’ Aldus ECN-medewerkers tegen de Volkskrant. ‘Die stroom komt van megagrote windturbines ver buiten de kust; anderhalf keer zo hoog als de grootste exemplaren van nu en onzichtbaar achter de horizon. Ze zullen een kwart van de oppervlakte van de Nederlandse Noordzee in beslag nemen.’
Dat lijkt veel, maar is het niet, vindt ECN. Duitland gaat op haar stukhje Noordzee zelf 90% volzetten met windturbines.
Een belangrijk deel van het Volkskrant-artikel gaat over een verschil van mening tussen het ECN en het CPB, niet over de ontwikkeling van offshore wind, maar over zonne-energie. Het CPB denkt dat zone-energie niet meer dan 7% van de stroomvoorziening zal kunnen verzorgen omdat de opslag van energie erg duur is. Volgens Wim Sinke van het ECN komen er nieuwe opslagtechnieken en zal de prijs van zonne-energie fors dalen, tot 3 a 4 cent. Over een jaar of acht verwacht hij al 60 miljoen vierkante meter aan zonnepanelen.

 

Bronnen
De Volkskrant, 10 juni 2015: Er kunnen nog veel windmolens bij op de Noordzee (via Blendle)

 

Onderwerpen: ,

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.