‘Essent overtreedt regels consumentenverkoop’

9 september 2015 Essent misleidt consumenten en houdt zich niet aan consumentenregels, stelt Vereniging Eigen Huis. VEH schreef de energieleverancier een brief.

ESSENTBij een aankoop in de Mediamarkt, krijgt de klant 200 euro korting. Met de korting accepteert de klant dan wel een energiecontract bij Essent. Van dit contract kan de klant alleen af door de 200 euro korting terug te betalen en 250 euro opzegboete te betalen, aldus Vereniging Eigen Huis. Zowel Mediamarkt als Essent bieden op hun website een cadeaubon voor Mediamarkt aan ter waarde van 170 euro bij een driejarig contract voor groene stroom en gas bij Essent.

De actie is niet nieuw. Op websites van behartigers van consumentenbelangen (zoals Kassa en Radar) beklagen consumenten zich over de actie eerder dit jaar en vorig jaar.

De brief van VEH aan Essent
‘(…) Vereniging Eigen Huis ontvangt verontrustende signalen van haar leden over de verkoop van energiecontracten door Essent binnen de Mediamarkt.

Afleiding
De consument gaat naar de Mediamarkt om apparatuur, bijvoorbeeld een wasmachine, te kopen. Nog voordat hij de winkel binnenstapt wordt hij verrast met reclameborden dat hij 200 euro korting kan krijgen. Ook op reclameborden en apparatuur in de Mediamarkt wordt dat volop kenbaar gemaakt.
Als de consument eenmaal zijn zinnen heeft gezet op een apparaat, met die korting in het achterhoofd, wordt hij door de Mediamarkt verwezen naar een loket van Essent. Nu wordt het hem veelal pas duidelijk: hij moet klant worden van Essent om de korting te krijgen. Had de consument kunnen weten, want het staat in kleinere letters bij de korting op de reclameborden. Maar hij was gefocust op iets anders, die wasmachine.

Direct vast
Mocht de consument, afgeleid door de koop van die wasmachine en de korting in het vizier, in de Mediamarkt interesse tonen in het energiecontract van Essent, dan bindt Essent de consument sneller aan het energiecontract dan de consument verwacht. De consument ontvangt in een mapje de algemene voorwaarden die bij het contract horen. Daarin staat naar wij hebben vernomen dat de klant van de juridische bedenktijd van twee weken afziet.
Als de consument, eenmaal thuis gekomen, zich verder in de stukken gaat verdiepen, blijkt hij vaak al klant te zijn geworden, door een toezegging in de Mediamarkt. Mocht hij weg willen bij Essent dan moet hij de reguliere opstapboete van maximaal 250 euro betalen, alsook de 200 euro korting teruggeven, die vaak al ‘versleuteld’ zit een aangekocht apparaat van de Mediamarkt.

Verantwoording
Vereniging Eigen Huis verdenkt Essent van handelen in strijd met de wettelijke regels van consumentenkoop, alsook de Algemene Consumentenvoorwaarden voor de levering van elektriciteit en gas aan kleinverbruikers, waaraan Essent zich geconformeerd heeft.

Vereniging Eigen Huis vraagt u om verantwoording van de volgende zaken:

  • Op basis van welke gegevens doet Essent de consument in de Mediamarkt een aanbod?
  • Welke informatie geeft Essent over dit aanbod?
  • Hoe gaat Essent om met consumenten die in de Mediamarkt een Essent-contract hebben gesloten en er binnen twee weken vanaf willen? (…)’

Claudia Umlauf (beleidsadviseur energie bij VEH) in een bericht van VEH over de kwestie
‘(…) “Wij verdenken de energieleverancier er niet alleen van dat ze handelen in strijd met regels van de consumentenverkoop, maar we zijn ook van mening dat Essent zich niet houdt aan de algemene consumentenvoorwaarden. Het stoort de vereniging dat Essent klanten probeert te werven op het moment dat ze zijn afgeleid, bijvoorbeeld tijdens de koop van een wasmachine. Een consument die toehapt, zit wel heel snel vast aan het contract van Essent. Dat vinden we erg en juridisch onverantwoord.” (…)’

Bronnen
Vereniging Eigen Huis, 8 september 2015: ‘Essent overtreedt regels consumentenverkoop’
Brief Vereniging Eigen Huis aan Essent (7 september 2015, pdf)
Website Essent over de actie
Website Mediamarkt over de actie
Consumentenklachten bij Radar, Kassa en Klachtenkompas

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.