EU-ETS: landen mogen rechten schrappen bij sluiting kolencentrale

Gebruiksaanwijzing – ‘Zo werkt het emissiehandelssysteem wél’

De handel in Europese emissierechten (EU-ETS) wordt een klein beetje aan banden gelegd, nadat de lidstaten en het Europese Parlement hebben besloten dat landen emissierechten mogen schrappen als ze een kolencentrale sluiten. Op die manier moet worden voorkomen dat de prijs voor de emissierechten daalt. Nederlandse Europarlementariërs noemen de herziening goed, maar onvoldoende.

De lidstaten en het Europees Parlement hebben een overeenkomst gesloten over de vermindering van de handel in CO2-rechten. Omdat nu te veel emissierechten in omloop zijn, stimuleert het huidige systeem bedrijven te weinig om hun CO2-emissie te verlagen. Onder het herziene systeem mogen lidstaten emissierechten schrappen als ze een kolencentrales sluiten, zodat de CO2-prijs niet daalt. Met de inkomsten uit de emissierechten wordt een fonds voor innovatieve industrieprojecten en schone energietechnologie opgericht.

‘Niet onder de indruk’

De Nederlandse Europarlementariërs Bas Eickhout (GroenLinks), Gerben-Jan Gerbrandy (D66) en Esther de Lange (CDA) zijn blij met de wijziging, maar zijn daarmee niet onder de indruk van de het nieuwe EU-ETS, meldt Nu.nl. De voorafgaande onderhandelingen verliezen moeizaam: uit vrees voor schade aan hun industrie stemden 9 van de 28 lidstaten tegen – waaronder Italië en Polen. Verschillende Scandinavische en West-Europese landen streven juist ambitieuzere doelen na.

Bronnen:

  • Nu, 9 november 2017, ‘Europees akkoord over handel in CO2-rechten’

Lees ook:

Beeld: EU-ETS

Auteur: Klaartje Jaspers

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.