‘EU is kwetsbaar door import Russisch gas’

‘EU is kwetsbaar door import Russisch gas’

17 augustus 2016Op energiegebied is de EU kwetsbaar. Vooral aan de kwetsbaarheid voor de aanvoer van gas moet snel worden aangepakt. Dat schrijft Rob de Wijk (The Hague Centre for Strategic Studies) op Energiepodium.

Uit de opiniebijdrage van Van Wijk op Energiepodium
‘(…) De Europese Unie zal zijn kwetsbaarheid vooral voor de aanvoer van gas moeten verminderen door te vertrouwen op meer aanbieders, meer aanvoerroutes over zee en meer verschillende pijpleidingen. Energy diplomacy is daarbij cruciaal om relaties met huidige en toekomstige leveranciers te verbeteren, terwijl de EU intern moet inzetten op energiebesparing en verduurzaming. (…)  Ruim 90 procent van de olie en 66 procent van het gas komt van buiten de EU. Het grootste punt van zorg is uiteraard het feit dat sommige landen zwaar leunen op de importen uit Rusland. De problemen met dat land begonnen niet met de annexatie van de Krim, maar met de onderbreking van de gastoevoer in 2009 toen de Russen na een betalingsgeschil met Oekraïne de kraan dichtdraaiden en delen van Midden- en Oost-Europa zonder gas kwamen te zitten.
Als reactie daarop lanceerde in 2014 de Europese Commissie de Energy Security Strategy. Een onderdeel daarvan was energiestresstest. Er werden twee scenario’s gespeeld waarin de energievoorziening voor een periode van zes maanden verstoord werd. Het ene scenario was een complete exportstop door Rusland; het andere een verstoring van de doorvoer door Oekraïne. Het was niet verbazingwekkend dat de test aantoonde dat een verstoring diepgaande gevolgen voor de energiesituatie in Europa had. Maar tevens werd geconcludeerd dat wanneer landen goed samenwerken de effecten beperkt kunnen blijven.

Brexit
Een daar zit hem de kneep. Want de grote vraag is of landen nog tot die samenwerking bereid zijn. Voor de Britten is dit inmiddels geen vraag meer. Als het aan de aanvoerders van het leave-kamp, Boris Johnson en Nigel Farage, ligt dan is die samenwerking ook niet nodig. Het Verenigd Koninkrijk is in hun ogen een door Brussel geketende grootmacht die, na de bevrijding, de dagen van het glorieuze Britse rijk zal doen herleven. Ik geloof dat alleen verblinde Brexiteers in dit soort nonsens geloven. In ieder geval zal het de overige lidstaten een zorg zijn als de Britten door een energiecrisis worden getroffen. Die kan bijvoorbeeld een represaille zijn voor een militaire interventie. Een dergelijke represaille hoeft de Europese Unie niet te vrezen. Ondanks de Brexit, is die nog steeds te groot en te machtig. (…)’

 

Bronnen
Energiepodium, 16 augustus 2016: EU moet kwetsbaarheid op energiegebied verminderen
Foto: Gazprom

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.