gaswinning Slochteren, locatie Eemskanaal, Paul Tolenaar

EU-lidstaten verplicht solidair bij gascrisis

gaswinning Slochteren, locatie Eemskanaal, Paul Tolenaar

EU-lidstaten moeten elkaar bijstaan in het geval van een gascrisis, stelt het solidariteitsprincipe dat sinds 1 november van kracht is. Tegelijkertijd krijgt de Europese Commissie inzicht in grote commerciële contracten, en moeten lidstaten geïnformeerd worden over transnationale gasdeals.

De afgelopen maanden hebben de EU- lidstaten en het Europees Parlement ingestemd met de wetstekst voor verbetering van de leveringszekerheid van aardgas. De wet is gebaseerd op plannen van de eurocommissarissen Maroš Šefčovič (Energie Unie) en Miguel Arias Cañete (Klimaat en Energie) om de stabiliteit van de EU-energiemarkt te versterken.

Regionale solidariteit

De afspraken richten zich op drie aspecten, schrijft Energeia:

  1. regionale samenwerking: op basis van bronnen en aanvoerroutes zijn groepen van landen samengesteld die onderling afspraken moeten maken om gascrises te voorkomen en noodmaatregelen voor te bereiden. Nederland zit in zes van de dertien groepen:
  2. soldariteitsprincipe: als een van de landen ondanks alle overeengekomen noodmaatregelen een gascrisis heeft, moeten de anderen (betaald) bijspringen. Particulieren en belangrijke voorzieningen krijgen hierbij voorrang op bijvoorbeeld de industrie.
  3. voorschriften commerciële gascontracten: bij transnationale gasdeals zijn lidstaten verplicht een samenvatting van niet-prijsgerelateerde informatie naar de nationale autoriteit te sturen (in Nederland het ministerie van Economische Zaken en Klimaat). Als de deal meer dan 28 procent van het totale landelijk verbruik beslaat, moet het contract worden overlegd.

Bron:

  • Energeia, 31 oktober 2017, ‘Gascrisis in een buurland? Dan is hulp vanaf nu verplicht’

Foto: gaswinning Slochteren, locatie Eemskanaal, Paul Tolenaar

Auteur: Klaartje Jaspers

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.