Europese energiechef wil bemiddelen tussen Rusland en Oekraïne over gas

160830 GAZPROM gaskraan

30 augustus 2016De energiechef van de Europese Unie, Maros Sefcovic, wil verkennen of de EU kan bemiddelen tussen Rusland en Oekraïne. Het doel is om deze winter onderbrekingen in de gasleveranties te voorkomen. 

160830-commissionersefcovic
EU-energiecommissaris Maros Sefcovic wil bemiddelen tussen Rusland en Oekraïne

Sevcovic gaat in september praten met de regeringen in Kiev en Moskou om te zien of ze open staan voor Europese bemiddeling, aldus Bloomberg. De bezoeken zijn deze zomer al voorbereid, laat een bron van de EU weten.

De spanning tussen Rusland en Oekraïne over de levering van Russisch gas aan Europa, via Oekraïne, is afgelopen maand weer opgelopen, aldus S&P Global Platts.

Uit een bericht van S&P Global Platts
‘(…) Naftogaz Ukrayiny, Ukraine’s national energy company, said Russian company Gazprom has reduced the pressure in pipelines carrying its natural gas to markets in Europe for the second time in a month.
“Naftogaz is concerned by Gazprom’s systemic violation of terms of the transit contract on providing acceptable pressure at an entry point,” Naftogaz said Monday. (…)’

Gazprom stelt dat de druk, en daarmee de gasleverantie, daalde door een lagere vraag en door het weer. Naftogaz zegt dat het ook wel eens aan de slechte staat van het Russische gasnet kan liggen. Topman van Naftogaz vroeg Sefcovic per brief of de EU kan bemiddelen, aldus S&P Global Platts. Verder komt de klacht over de laatste drukdaling in het dossier voor de rechtzaak van Naftogaz tegen Gazprom. Daarin stelt Naftogaz dat het tienjarige contract met Gazprom, in 2009 getekend, niet eerlijk is.

Ruzie over gasprijs en betaling van de rekeningen zorgde al eerder voor onderbreking van de gasleveranties in de koude winters in 2006 en 2009. Vorig jaar leidde bemiddeling door Europa tot een gasdeal tussen Rusland en Oekraïne, waarbij levering in de winter werd gegarandeerd. In november stopte Gazprom toch met de levering, ‘wegens betalingsachterstand’. Normaal gesproken komt ongeveer 40 procent van het Russische gas dat naar Europa gaat, via Oekraïne.

Bronnen
Bloomberg, 23 augustus 2016: EU Energy Chief Plans Gas Talks in Russia, Ukraine Next Month
S&P Global Platts, 23 augustus 2016: Russia’s Gazprom cuts pressure in pipeline taking gas to EU: Naftogaz Ukrayiny
FluxEnergie, 25 november 2015: Rusland stopt gaslevering aan Oekraïne
FluxEnergie, 13 oktober 2015: Rusland zet de gaskraan naar Oekraïne weer open
FluxEnergie, 26 september 2015: Gasdeal Rusland en Oekraïne

Foto: Gazprom
Portretfoto: EC

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.