FD: ‘Kamp en Dijksma op ramkoers over kolencentrales’

FD: ‘Kamp en Dijksma op ramkoers over kolencentrales’

13 januari 2017Het Financieele Dagblad meldt dat minister Kamp en staatsecretaris Dijksma ‘op ramkoers’ liggen over het al dan niet sluiten van kolencentrales. ‘Ingewijden’ veronderstellen dat het kabinet er vandaag ook niet uit zal komen.

Het was de bedoeling dat er vandaag knopen zouden worden doorgehakt in de ministerraad.
Uit het bericht van het FD
‘(…) Het lot van de vijf resterende kolencentrales van Nederland leidt tot grote onenigheid binnen het kabinet. Minister Henk Kamp van Economische Zaken (VVD) en staatssecretaris voor Milieu Sharon Dijksma (PvdA) liggen op ramkoers over de vraag of een of meerdere centrales vervroegd moet sluiten, zo melden ingewijden. [Vandaag] zou in de ministerraad een besluit moeten vallen, maar naar verluidt wordt het hete hangijzer opnieuw doorgeschoven. De verwachting is dat minister-president Mark Rutte volgende week ingrijpt om de patstelling te doorbreken.
Dijksma neemt geen genoegen met het voornemen van Kamp om alleen een scenariostudie naar buiten te brengen zonder een daadwerkelijk besluit over sluiting van een of meerdere centrales. Volgens goed ingevoerde bronnen eist de PvdA-bewindsvrouw op zijn minst de bekendmaking van een datum voor het opdoeken van de Hemwegcentrale in Amsterdam om de CO2-uitstoot verder terug te dringen.
De twee bewindslieden toonden zich op 23 december, voor de start van het kerstreces, nog ogenschijnlijk eensgezind. Kamp en Dijksma ontkenden het met elkaar overhoop te liggen, maar slechts meer tijd nodig te hebben. (…)’

 

Bronnen
FD, 12 januari 2017: Kamp en Dijksma op ramkoers over kolencentrales (Registratie)
Foto: FluxEnergie/© Paul Tolenaar; inzet portretfoto’s: Rijksoverheid

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.