FD: ‘Verplichtingen Energieakkoord zullen op veel weerstand stuiten’

18 mei 2016In een hoofdredactioneel commentaar waarschuwt het FD dat de aangekondigde verplichtingen ter ondersteuning van het Energieakkoord op veel weerstand zullen stuiten.

Het FD noemt enerzijds het doel van het Energieakkoord ‘lovenswaardig’, maar vindt ook dat minister Kamp ‘een tikkeltje goedgelovig’ was toen hij veronderstelde dat de doelen op basis van vrijwilligheid wel gerealiseerd zouden worden. En het besef dat het anders moet, komt volgens het FD ‘rijkelijk laat’.
De krant vindt de ommekeer een goede zaak, maar ziet ook problemen opdoemen.

Uit het hoofdredactionele commentaar van het FD
‘(…) Voor verplichtingen is (…) nieuwe wetgeving nodig. Dat kost meer tijd dan menig bewindsman lief is. Dit kabinet heeft nog maar een klein jaar te gaan en Kamp heeft al aangegeven niet te zullen terugkeren in een nieuwe regering. De waarschuwende woorden van Kamp en van Ed Nijpels, de voorzitter van de borgingscommissie van het Energieakkoord, klinken dreigend. Maar bij gebrek aan een meerderheid in de Eerste Kamer zal de minister een hele kluif hebben om nieuwe wetten tijdig aanvaard te krijgen. Dat lesje heeft hij eind vorig jaar geleerd toen zijn stroomwet in de senaat werd afgeschoten.
Het bedrijfsleven heeft weliswaar ingestemd met dwingende verplichtingen, maar de concrete vormgeving komt dit najaar pas aan de orde. De invulling van de cruciale details, met name omtrent de handhaving en strafmaat, zal zonder twijfel op veel weerstand stuiten.
Waarschijnlijk komt het veiligstellen van het Energieakkoord dus op het bordje van een volgend kabinet te liggen. Afhankelijk van de coalitievorming kunnen de afspraken dan zelfs op losse schroeven komen te staan. Dat zou zeer onwenselijk zijn. (…)’

 

Bronnen
FD, 18 mei 2016: Stel Energieakkoord voor stembus veilig
Foto: ondertekening Energieakkoord 6 september 2013 (foto Natuur En Milieu)

Onderwerpen: ,

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.