Financial Times: ‘Tijdens verkiezingen VS praat niemand over klimaatverandering’

29 augustus 2016In het jaar van de hoogste temperaturen ooit, praat tijdens de verkiezingen in de Verenigde Staten niemand over klimaatverandering. Dat schrijft Edward Luce, Amerika-verslaggever van de Financial Times, in een commentaar.  

‘Is democracy on course to duck the biggest challenge of our age?’, vraagt Luce zich af. Presidentskandidaat Donald Trump, die klimaatverandering door de mens als onzin wegzet, is zeker niet de enige reden. Kiezers vinden vooral alledaagse zaken belangrijk in de verkiezingen. Of, zoals Luce het zegt: Oorlogen hebben verkiezingsuitslagen in het verleden maar weinig veranderd, waarom zou meteorologie dat wel doen?

Klimaatverandering komt op veel verschillende manieren tot uiting: elektriciteitsuitval, boeren die klagen over droogte en de voorspelling dat een op de acht huizen in Florida voor het einde van de eeuw onder water zullen staan. Leggen de kiezers een verband? Luce denkt van niet. Hij noemt twee redenen waarom niemand in actie komt:

  • Toenemend wantrouwen tegenover experts, dus ook tegenover klimaatwetenschappers.
  • Mensen zijn bang dat iets doen aan klimaatverandering hen armer zal maken. Onder meer door woorden als ‘carbon tax’ lijkt het of het kosten met zich meebrengt.

Op het moment dat het publiek een mening vormt over klimaatverandering, heeft Trump misschien al gewonnen. En dat is, zo stelt Luce, een groot risico voor de meeste mondiale risicowaarschuwingen voor 2016.

Bron
Financial Times, 28 augustus 2016: US election: Nobody is talking about climate change (registratie)

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.