foto: Renske Nugter (Counter Companies)

Freesias zullen bloeien in grootste zonnethermische project van Nederland

Pip Tesselaar, eigenaar van Tesselaar Freesia.

Einde dit jaar moeten in glastuinbouwgebied Alton in Heerhugowaard de werken afgerond zijn voor wat dan het grootste zonnethermische project van Nederland zal zijn. Glastuinbouwbedrijf Tesselaar Freesia laat er een installatie plaatsen met een oppervlakte van 9.300 m² aan zonnethermische panelen, om er zijn kassen mee te verwarmen. Dat is goed voor een investering van 3 miljoen euro.

“In 2015 begonnen we samen met Mol Freesia uit Nibbixwoud een onderzoek naar het verduurzamen van onze freesiateelt,” zegt initiatiefnemer Pip Tesselaar, eigenaar van Tesselaar Freesia. “Dit bracht ons onder meer naar Denemarken, waar zonnethermie al op grotere schaal wordt toegepast. Met het zonnethermiesysteem zullen we het hele jaar door warmte oogsten in de vorm van warm water. Deze warmte wordt vervolgens zo veel mogelijk meteen gebruikt om de kas te verwarmen. Een eventueel overschot aan warmte in de zomer slaan we vervolgens met een warmte-koude-opslag-systeem in de grond. Tijdens zeer warme dagen pompen we koud water omhoog voor het koelen van de gewassen. In de winter werkt het andersom en pompen we het warme water omhoog en gaat het afgekoelde water weer de bodem in. De bodem blijft zodoende in evenwicht.”

G2Energy

“Dit is de eerste keer dat een zonnethermie-installatie op deze schaal in Nederland voor de glastuinbouw wordt toegepast,” aldus Kees Molenaar, accountmanager bij G2Energy, die de installatie tot stand brengt. “Het grote voordeel van ons systeem is dat we werken met het ‘drain-back-principe.’ Hierdoor loopt er gewoon water door de collectoren. Bijna alle andere systemen werken met glycol. We maken de collectoren in onze eigen fabriek in Nederland.”

Warmtebuffer

Omdat het in het voorjaar en de herfst ’s avonds en ’s nachts vaak nog koud is en de kas dan ook een warmtebehoefte heeft, wordt het systeem gecombineerd met een grote warmtebuffer van 1.000m³. De warmte die overdag geoogst wordt gaat dan niet de bodem in, maar wordt in de warmtebuffer opgeslagen om ’s avonds en ’s nachts gebruikt te worden. Om het stroomverbruik van de pompen te verduurzamen heeft Tesselaar Freesia 620 PV-panelen geïnstalleerd op het dak van de schuur.

Ontwikkelingsbedrijf Noord-Holland Noord

Gebiedscoördinator Dave Vlaming van Ontwikkelingsbedrijf Noord-Holland Noord is blij met het innovatieve systeem van Tesselaar Freesia. “Het Altongebied zat in 2013 nog in zwaar weer en was niet toekomstbestendig. Door een nauwe samenwerking tussen de ondernemers, gemeente Heerhugowaard, de provincie Noord-Holland, Ontwikkelingsbedrijf NHN, HVC en de Rabobank is het gebied nu op weg om één van de duurzaamste glastuinbouwgebieden van Nederland te worden. De betrokken partijen hebben de gezamenlijke ambitie om in 2030 voor de teelt van gewassen geen fossiele brandstoffen meer te gebruiken. Dit project draagt daar substantieel aan bij en vormt een inspiratie voor andere ondernemers.”

Auteur: Koen Mortelmans

Koen Mortelmans is freelance redacteur voor FluxEnergie en Nieuwsblad Transport.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.