Gasdebat op de camping bij Saaksum

150701 gasdebat locatie NAM spandoek
2 juli 2015 –
 Ze stonden bij Saaksum in Noord-Groningen gisteren letterlijk tegenover elkaar: de Groningers en milieu-organisaties aan de ene kant van het Reitdiep, op het terrein van camping Roodehaan. Aan de andere kant, bij de boorlocatie Saaksum, de NAM.

De Groninger Bodembeweging en Milieudefensie organiseerden een bijeenkomst op camping Roodehaan om het Tweede Kamerdebat over gaswinning in Groningen te volgen. Op houten stoelen onder het afdak kijken zo’n dertig mensen naar het nu en dan haperende beeld van de beamer. IJsje erbij om een beetje af te koelen. Tijdens de spreektijd van de VVD – ‘Dat vindt toch niemand echt interessant’ – kondigt Ike Teuling, campagneleider energie en grondstoffen bij Milieudefensie, aan dat de groep in de pauze van het debat naar de overkant gaat. Naar de NAM, die een voorlichtingsmiddag heeft over het voorgenomen ‘fracken’ bij Saaksum.

.
150701 gasdebat camping borden30 miljard kubieke meter
Maar eerst wordt geluisterd naar wat minister Kamp in Den Haag zegt. Hij vertelt weinig verrassends vinden de toehoorders; het besluit om dit jaar in totaal 30 miljard kubieke meter gas uit de Groningse bodem te halen, maakte hij eerder al bekend. Over een besluit over de gaswinning in 2016 wil hij nog niets zeggen, dat doet hij pas in januari. Het verwijt dat hij tijd rekt en zich verschuilt achter steeds weer nieuwe onderzoeken, verwijst Kamp resoluut naar de prullenbak. Hij wil zich goed laten informeren, maar vermoedt nu al dat de gaswinning niet ineens heel veel zal dalen in 2016. Daar stuurden D66, CDA, ChristenUnie, SP, Partij voor de Dieren en GroenLinks wel op aan. Kamp: ‘Het is denkbaar dat we volgend jaar tussen de 21 en 33 miljard kuub uit Groningen halen.’

Uit een bericht van de NOS
‘(…) Voor 2015 heeft Kamp de gaswinning kunnen verlagen tot 30 miljard kuub, onder meer door ook een bestaande gasvoorraad aan te spreken. In 2016 is er weer een nieuwe situatie en moet de minister rekening houden met contracten met buitenlandse afnemers, een strenge winter en het gebrek aan alternatieve energiebronnen. (…)’

Op de camping hoort iedereen Kamp zeggen dat hij Nederlanders niet in de kou wil laten zitten in een strenge winter: ‘Je moet eens zien hoe er naar ons als politiek gekeken wordt als mensen volgend jaar in de kou zitten.’ Ook aan de levering aan andere landen wil hij niet tornen, want die afspraken zijn niet ongedaan te maken. Als Kamp zegt dat we ook de mensen in het buitenland niet in de kou willen laten zitten, is ‘de camping’ het duidelijk niet met hem eens.

Groepsrisico
De bewoners van het gebied maken zich vooral zorgen over de kans op aardbevingen en de gevolgen daarvan. Hoe zit het met het risico dat de Groningers lopen? Kamp belooft op verzoek van de oppositie het zogenoemde ‘groepsrisico’, de kans per jaar op een beving waarbij een groep mensen overlijdt, te laten onderzoeken. VVD en PvdA dienen juist een motie in omdat ze zich afvragen of een dergelijke berekening wel te maken is.

Snelweg in de ondergrond
Ondertussen, aan de overkant van het Reitdiep, is het rustig in de grote witte tent naast de gaswinningsinstallatie van de NAM. Het bedrijf wil daar in oktober twee maal gaan ‘fracken’ en ontvangt de hele middag geïnteresseerden die willen weten hoe en waarom. Wie binnenloopt, wordt meteen aangesproken door iemand van de NAM en krijgt uitleg met tekeningen en stukken steen. Omdat het gas niet snel genoeg meer door het gesteente naar de put stroomt, wil de NAM met water het gesteente breken, zodat er een soort snelweg van een meter of twintig lang ontstaat in de ondergrond. Door in die scheur een stroperige vloeistof met korreltjes te injecteren, blijft de weg vrij voor het gas.

‘Laat de rest maar zitten’
‘Ver(t)rek met dat gefrack’ staat op het spandoek dat een van de actievoerders aan het hek om de installatie hangt. En ‘NAM = verleden tijd’. Ze komen in een groepje aangefietst, vanaf de camping, maar ook vanuit Ezinge, Feerwerd en de rest van de omgeving. Een kleine honderd in totaal. Als de spandoeken hangen, neemt Ike Teuling van Milieudefensie het woord. Het gas kan beter blijven zitten waar het zit, vindt zij. Onzin om zo je best te doen om nog meer fossiele brandstoffen uit de grond te halen: je richt er alleen maar schade mee aan. Ze houdt het kort, net als de bewoners die het woord nemen om hun onvrede met de plannen van de NAM te uiten. Na een kijkje in de witte tent, gaan de meeste actievoerders naar huis of naar de camping voor een drankje op het terras en een optreden van zangeres Miranda Bolhuis. Op de fiets, spandoeken onder de snelbinders. Aan het einde van de weg hangt nog een spandoek. ‘Laat de rest maar zitten.’

150701 gasdebat spandoek  NAMlocatie

Bronnen
Eigen verslag FluxEnergie
NOS, 1 juli 2015: ‘Niet snel nog minder gas uit Groningen’
Dagblad van het Noorden, 1 juli 2015: Vijf vragen over het gasdebat
RTV Noord, 1 juli 2015: RTV Noord zendt gasdebat uit
RTV Noord, 1 juli 2015: Wat moet u weten over het gasdebat?
RTV Noord, 1 juli 2015: Kamp: ‘Mogelijke verdere reductie gaswinning in 2016’
Financieele Dagblad, 1 juli 2015: Onenigheid over risicoanalyse gaswinning Groningen
Tweede Kamer, 1 juli 2015: Notaoverleg gaswinning Groningen (met een overzicht van ingediende moties)

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.