‘Gaskraan dicht, Energieakkoord niet meer houdbaar’

4 mei 2015 – Nu er in Groningen minder gas gewonnen gaat worden, is het Energieakkoord niet meer houdbaar. Dat zegt Rens Knegt, oud-directeur van Netbeheer Nederland, tegen BNR Nieuwsradio.

Knegt wijst op het gat dat valt in de energievoorziening als de gasproductie wordt teruggeschroefd. In een opinistuk in het Financieele Dagblad wijst Knegt erop dat ook de invoering van hernieuwbare energie vertraging oploopt, mede door toenemende protesten tegen windmolens op land.

Uit het bericht in het FD
‘(…)Daardoor is bijstook van biomassa in elektriciteitscentrales waarschijnlijk de enige tijdig haalbare maatregel uit het Energie­akkoord. (…)’

Knegt pleit voor inzetten op energiebesparing, gebruik van restwarmte en voorziet de noodzaak om tijdelijk gas in te voeren. Flinke investeringen en een nieuw Energieakkoord zijn nodig, meent hij.

Stientje van Veldhoven (D66) is het ermee eens dat het Energieakkoord niet meer houdbaar is, zo meldt zij aan BNR. Ze pleit ervoor te investeren in innovatie, het energiebeleid op de langere termijn te beschouwen en de politieke partijen te includeren bij het maken van de nieuwe energiedoelen.

Volgens Joris Wijnhoven, campagneleider klimaat en energie bij Greenpeace, moet de overheid moet meer druk uitoefenen op huiseigenaren en bedrijven.

Uit een bericht van Energie Overheid
‘(…) “Nu zijn huiseigenaren bijna niet te motiveren om hun huis te isoleren, daar moet de overheid druk op uit oefenen, hetzelfde geldt voor bedrijven die weigeren duurzame maatregelen te nemen.” (…)’

Bronnen
BNR Nieuwsradio, 4 mei 2015: ‘Energieakkoord kan prullenbak in na dichtdraaien gaskraan’
Financieele Dagblad, 4 mei 2015: Wegvallen gaswinning maakt nieuw akkoord nodig
Energie Overheid, 4 mei 2015: Greenpeace: Overheid moet druk zetten op huiseigenaren en bedrijven

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.