‘Gasloos verwarmen in opmars’

‘Gasloos verwarmen in opmars’

20 mei 2016 – Als alle huishoudens die aan een nieuwe cv-ketel toe zijn kiezen voor een warmtepomp kan Nederland jaarlijks 640 mln m3 gas besparen. Natuur en Milieu start daarom een collectieve inkoopactie voor duurzame warmte.

Uit een persbericht van Natuur en Milieu’
‘(…) Van alle woningen waar nu een warmtepomp hangt, is het grootste gedeelte nieuwbouw. Maar het grootste bespaarpotentieel zit juist bij de grote groep woningeigenaren van bestaande bouw. Maar liefst 400.000 huishoudens zijn dit jaar toe aan de vervanging van hun cv-ketel. Als deze allemaal kiezen voor een warmtepomp, bespaart dat Nederland 640 miljoen m3 gas en 1,15 miljoen ton CO2-uitstoot, evenveel als wanneer er 1.000 auto’s 144 rondjes om de aarde zouden rijden.

Subsidie duurzame warmte nog nauwelijks benut
Sinds 1 januari is er een subsidiepot van € 70 miljoen opengesteld voor duurzame energie-opwek: de ISDE-regeling. Ook voor de aanschaf van duurzame warmte-oplossingen, zoals een warmtepomp en een zonneboiler, is een deel gereserveerd. Hier is tot op heden echter nog zeer weinig gebruik van gemaakt: € 57 miljoen van het totaalbedrag zit nog in de pot. Het subsidiebedrag kan per warmtepomp, afhankelijk van het model, oplopen tot wel € 2.300.

Nog onbekend, maar wel bemind
In Nederland is de warmtepomp nog relatief onbekend, vanwege onze geschiedenis met goedkoop gas voor de cv-ketel. Een warmtepomp gebruikt niet of nauwelijks gas, maar haalt de warmte uit de bodem of uit de lucht. De werking is vergelijkbaar met hoe een koelkast juist de kou uit de lucht gebruikt. In Scandinavische landen, Duitsland en Oostenrijk worden warmtepompen wel al jaren veelvuldig en met groot succes toegepast. De installatie is geliefd bij zijn gebruikers vanwege het hoge comfort en de gelijkmatige warmte-afgifte.

Over de actie
De collectieve inkoopactie geldt voor zowel warmtepompen als zonneboilers. Huiseigenaren krijgen een maatwerkadvies voor de beste en meest duurzame oplossing voor hun specifieke woning. De actie wordt mede mogelijk gemaakt door de ASN Bank. Voor de praktische uitvoering werkt Natuur & Milieu samen met Nefit, vanwege de duurzaamheid van de warmte-oplossingen, de betrouwbaarheid, landelijke dekking en scherpe prijs. (…)’

 

Bronnen
Natuur en Milieu, 20 mei 2016: Gasloos verwarmen in opmars  
Meer informatie op Slimwoner.nl
Informatie over de ISDE-regeling

 

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.