Gasreserve kan vier keer zo effectief gebruikt worden

12 februari 2015 – Door de restwarmte van energiecentrales en zware industrie te gebruiken, kan Nederland veel energie besparen. Zo kan het aardgas uit eigen bodem vier keer zo effectief ingezet worden.

Dat concludeert Ferry van Kann, die deze week aan de Rijksuniversiteit Groningen promoveert op de rol die ruimtelijke ordening kan spelen bij de energietransistie.

Uit een bericht van de Rijksuniversiteit Groningen
‘(…) Van Kann concludeert dat relatief goedkope ingrepen de doelstellingen snel dichterbij brengen: “Het uitwisselen van warmte en koude via netwerken heeft ten onrechte nauwelijks aandacht gekregen in de energietransitie. Ik heb twee regio’s, Zuidoost-Drenthe en Zuid-Limburg, onder de loep genomen waar al geëxperimenteerd wordt met onder meer het benutten van restwarmte. Het blijkt dat op regionaal niveau, op zowel kleine als grotere schaal, netwerken te creëren zijn die zorgen dat energie veel efficiënter wordt benut.” (…)’

De warmte die met het koelwater van de elektriciteitscentrales in de Eemshaven wordt weggespoeld, kan 10 duizend huizen verwarmen. De investering is in zes jaar terugverdiend, aldus Van Kann.

‘(…) Op dezelfde manier zouden regio’s in een straal van dertig kilometer rond zware industrie en energiecentrales verwarmd kunnen worden. Dat is een groot deel van Nederland. (…)’

 

Bronnen
Rijksuniversiteit Groningen, 9 februari 2015: Gasreserve kan vier keer zo effectief gebruikt worden
Brabants Dagblad, 12 februari 2015: ‘Gasgebruik kan drastisch naar beneden’ (betaald, via Blendle, € 0,20)

 

Onderwerpen:

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.