Geen schaliegaswinning in deze kabinetsperiode

Geen schaliegasboringen tijdens deze kabinetsperiode

10 december 2014 – Onder het huidige kabinet mag in Nederland niet worden geboord naar schaliegas. Een kamermeerderheid stemde vóór een motie van Samsom en Van Ojik. Of proefboringen ook onder het verbod vallen, is nog onduidelijk.

PvdA-leider Diederik Samsom en GroenLinkser Bram van Ojik dienden dinsdag een motie in om het verbod op het boren naar schaliegas te verlengen. Die motie werd gesteund door een kamermeerderheid.

Uit een bericht van de NOS
‘(…) Vorige week schaarden onder meer SP, PVV, ChristenUnie en Partij voor de Dieren zich al achter de motie en vandaag kwamen daar D66 en CDA bij. Daarmee is er een ruime meerderheid. (…)’

Vorige week gaf minister Kamp van EZ al aan dat onder dit kabinet geen schaliegas gewonnen zal worden. Hij ziet wel ruimte voor proefboringen, maar de PvdA denkt daar anders over.

Uit een bericht van Milieudefensie
‘(…) De Partij van de Arbeid, die samen met GroenLinks indiener is van de motie om het moratorium te verlengen, gaf echter aan dat óók proefboringen onder het moratorium vallen. Vorig jaar werd al duidelijk dat de minister na een geslaagde proefboring een vergunning voor exploratieboringen amper kan weigeren. Door in te stemmen met proefboringen – waarbij overigens dezelfde schadelijke technieken worden toegepast als bij ‘gewone’ boringen – stemt Kamp dus ook in met de winning van schaliegas. (…)’

Bronnen
NOS, 9 december 2014: Kamer: voorlopig geen schaliegaswinning
Milieudefensie, 9 december 2014: Geen schaliegas onder dit kabinet! Boortorens buiten de deur tot 2017

Foto
Schaliegaswinning in Engeland. Foto Cuadrilla

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.