‘Geknoei’ ontdekt in Belgische kerncentrale

11 augustus 2016In de ‘scheurtjescentrale’ Tihange 2 is geknoeid door een constructeur. Het is dezelfde constructeur, Creusot, die ook in Frankrijk heeft geknoeid bij het werken aan kerncentrales.

Uit een bericht van De Morgen
‘(…) In ‘scheurtjescentrale’ Tihange 2 zitten vijf stalen smeedstukken waarmee de Franse constructeur heeft geknoeid. De Belgische nucleaire waakhond FANC noemt dit onaanvaardbaar, maar benadrukt dat er geen gevaar is.
In Frankrijk maakt men zich al maanden ernstige zorgen over het Creusot-schandaal. De fabriek Creusot zou decennialang schriftvervalsing hebben gepleegd met de documenten van allerlei onderdelen. De kwaliteit daarvan was niet altijd zoals vermeld stond.
Ook in ons land heeft Creusot in de jaren 80 materiaal geleverd voor kerncentrales. Na een onderzoek van drie maanden is nu een probleem opgedoken in de kerncentrale Tihange 2. Er blijkt geknoeid te zijn met vijf smeedstukken, maakt het FANC bekend. (…)’

Uit een bericht van Engineeringnet.be
‘(…) FANC en Electrabel controleren smeedstukken van Franse Creusot Forge in Belgische kerncentrales. Voor vijf componenten van de reactorkuip van Tihange 2 bleek het kwaliteitsdossier onjuist. (…)
“Volgens de informatie die Electrabel en het FANC van Areva ontvingen, voldoen de componenten van Creusot Forge die zich in de Belgische kerncentrales bevinden allemaal aan de kwaliteitsnormen. Alle smeedstukken die afkomstig zijn van de fabriek van Creusot Forge werden gecontroleerd”, stelt het FANC op zijn website.
Wel bleek één kwaliteitsdossier uit de jaren ’80 onjuist. Het gaat om 5 componenten van de inwendige delen van de reactorkuip van Tihange 2. “Tijdens het productieproces hebben deze componenten tweemaal een thermische behandeling ondergaan, omdat de eerste thermische behandeling niet was uitgevoerd op de voorgeschreven temperatuur. Het kwaliteitsdossier maakt echter slechts melding van één enkele thermische behandeling”, stelt FANC.
“Het feit dat de componenten een dubbele thermische behandeling ondergaan hebben, heeft geen impact op hun gedrag of de structurele integriteit, maar diende wel te worden vermeld in het kwaliteitsdossier. Het gaat dus louter om een onregelmatigheid in de documentatie, die geen impact heeft op de veiligheid”. (…)’

 

Bronnen
De Morgen, 11 augustus 2016: Geknoei ontdekt in Tihange 2. Franse fabrikant pleegt schriftvervalsing met stalen onderdelen van kerncentrale
Enegineernet.be, 9 augustus 2016: FANC vindt onregelmatigheden in kwaliteitsdossiers Tihange 2
Foto: Kernreactor Tihange (Electrabel)

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.