Gelderland meeste collectieve zonne-energieprojecten

16 november 2015 – Met 30 collectieve zonne-energieprojecten is de provincie Gelderland koploper in Nederland. Nummer twee is Noord-Holland (23) en nummer drie is Zuid-Holland (11). Dat blijkt uit een onderzoek van Zonnepanelendelen.nl.

Uit het onderzoek blijkt ook dat er in Nederland vier provincies zijn waar nog niet één collectief zonne-energieproject is opgezet: Overijssel, Limburg, Drenthe en Zeeland. Het succes van Gelderland zou vooral komen door het subsidiebeleid van deze provincie.

151116-ZonnepanelenDelen

Uit het bericht van Zonnepanelendelen.nl
‘(…) Collectieve zonne-energie groeit hard in Nederland met nu al een groei van 250% in opgehaalde euro’s in 2015 ten opzichte van 2014. (…) Er zijn wel grote verschillen in Nederland op het gebied van lokale opwek van zonnestroom via crowdfunding. Extra stimuleringsmaatregelen, zoals in de provincie Gelderland, hebben effect. Bij deze subsidie voor lokale duurzame energie kon er een extra subsidie worden aangevraagd bij meer dan 50 deelnemers in het project. Voor projecten in Noord-Holland is een extra subsidie beschikbaar voor maatschappelijk vastgoed. De projecten in Noord-Holland zijn gemiddeld groter in omvang en daarom staat die provincie aan kop met het aantal euro’s dat in de 23 zonne-energieprojecten is gestopt met 1,4 miljoen euro. De provincie Noord-Brabant staat met de uitschieter ZonneWIJde van Breda Duursaam op de tweede plaats in euro’s gemeten. De top vier provincies zorgen voor bijna 80% van de totale markt.
Voor de meer dan 3 miljoen huishoudens in Nederland zonder (geschikt) dak is investeren in een collectief zonne-energieproject de manier om te profiteren van de zon. Zo kan het eigen verbruik worden gecompenseerd met de zonnestroom die wordt opgewekt op een ander dak. In totaal zijn er door particulieren in Nederland al ruim 4.300 investeringen gedaan in zonne-energieprojecten. De exacte locaties van de 85 zonne-energieprojecten zijn in de volgende kaart te zien.

Crowdfunding
Voor veel projecteigenaren met een SDE+ subsidie is crowdfunding de ideale oplossing om het zonne-energieproject te financieren. De projecten lopen uiteen van zonnedaken bij boeren, scholen, MKB-bedrijfsdaken, zorghuizen en zonneweides van lokale energiecoöperaties.

Onderzoek
ZonnepanelenDelen heeft het onderzoek uitgevoerd en verzameld in een ‘open source’ document waarin alle collectieve zonneparken worden bijgehouden. Dit onderzoek is gedaan op basis van de beschikbare informatie online en directe vragen aan de projecteigenaren. (…)’

Bronnen
Zonnepanelendelen.nl, 11 november 2015: Meeste collectieve zonne-energieprojecten in Gelderland

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.