Still uit RT video youtube ' Gas explosion: 1 dead, 18 injured at major facility in Austria'

Gemankeerde pijpleidingen tonen Europese kwetsbaarheid

Still uit RT video youtube ' Gas explosion: 1 dead, 18 injured at major facility in Austria'

De explosie in een gasdistributiepunt in het Oostenrijkse Baumgarten an der March heeft geleid tot gastekorten in Italië en een enorme prijsstijging van Brits gas, constateert Bloomberg. Behalve met de kou en de explosie, heeft de Europese gasmarkt ook te maken met effecten van een haarscheurtje in een belangrijke oliepijplijn in het Noordzeenetwerk en problemen met het Noorse gas- en olieveld Troll. 

Dinsdagochtend 12 december heeft een explosie plaatsgevonden bij het Oostenrijkse gasdistributiestation in Baumgarten an der March, waarna een brand uitbrak en de gasdistributie onderbroken werd. Hoewel lokale politie denkt dat de ontploffing een technische oorzaak heeft, wordt zekerheidshave een onderzoek ingesteld om uit te sluiten dat het om een misdrijf gaat. Waarschijnlijk heeft het incident ter plekke geleid tot 1 dode en 21 gewonden. Inmiddels is het gasstation weer volledig in productie, meldt de NOS.

Noodtoestand

Het distributiestation is één van de belangrijkste stations in de toevoer van Russisch gas naar Duitsland, Slowakije, Hongarije, Tsjechië, Slovenië, Kroatië en Italië. Die laatste was net van plan een directe gasleiding vanuit Azerbeidzjan in gebruik te nemen, de omstreden Trans-Adria-Gaspipeline (TAP), weet De Telegraaf. Tot de gastoevoer hersteld was, riep de Italiaanse overheid automatisch de noodtoestand uit. De Italianen zijn tot nog toe sterk afhankelijk van het Russische gas, en met temperaturen net boven het vriespunt, was het in delen van het land op dat moment erg koud.

Behalve met de kou en de explosie bij de Oostenrijks-Slowaakse grens, hadden met name de Britten op dat moment al te maken met de effecten van een defect in de belangrijke Forties-leiding, waardoor dagelijks ongeveer een half miljoen vaten olie vanaf de Noordzee naar het Schotse vasteland stromen. Ten zuiden van Aberdeen was 6 december al een haarscheurtje ontdekt. Toen bleek dat het lek ondanks een drukverlaging groter werd, werd de leiding maandag afgesloten. Reparatie zal naar verwachting twee weken duren, meldt eigenaar Ineos.

Hoogste gasprijs sinds 2013

Op haar beurt is het VK sterk afhankelijk van Noors gas. Dinsdag werd echter ook de toevoer vanuit Troll, een van Europa’s grootse offshore gasvelden, afgesneden, nadat een onvoorzien mankement daar verschillende Noorse locaties beïnvloedde. “De productie is gesloten wegens een stroomstoring waarbij tegelijkertijd een gas alarm werd gedetecteerd,” zegt Statoil woordvoerder Morten Eek op Kallanish Energy. De stroomstoring zou inmiddels verholpen zijn, maar tot duidelijk is waarom het gasalarm af ging, zal de productie niet hervat worden.

De prijs van het Britse gas schoot in minder dan 24 uur omhoog van ongeveer 58 pence naar bijna 74 pence per therm, de grootse toename sinds 2009, constateert persbureau Bloomberg. Het realiseerde daarmee de hoogste prijs sinds 2013. Die prijsstijging is mede te wijten aan het feit dat het VK zelf momenteel weinig gas in opslag heeft, en niet zulke connecties heeft als Europese landen op het vasteland. Na de explosie in Oostenrijk, werd bovendien de toevoer uit Nederland en België teruggeschroefd. De Russische leverancier Gazprom zegt dat het probeert het gas via omleidingen alsnog op haar bestemming te krijgen.

Bronnen:

  • NOS, 13 december 2017, ‘Gasstation Oostenrijk weer volledig in bedrijf na explosie’
  • Kallanish Energy, 13 december 2017, ‘Power outage, gas alarm halts gas output at Troll A’
  • Bloomberg, 12 december 2017, ‘Austrian Explosion Rattles Europe’s Gas Market’
  • NOS, 12 december 2017, ‘Een dode, 21 gewonden bij explosie gasstation Oostenrijk’
  • De Telegraaf, 12 december 2017, ‘ Italië zit even zonder gas na explosie in Oostenrijk’
  • RTL Nieuws, 12 december 2017, ‘Haarscheurtje in pijpleiding stuwt olieprijs tot hoogste niveau in 3 jaar’

Beeld: Still uit RT video youtube ‘Gas explosion: 1 dead, 18 injured at major facility in Austria’

Auteur: Klaartje Jaspers

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.