‘Gevestigde energiebedrijven rijden in de mist’

‘Gevestigde energiebedrijven rijden in de mist’

7 juni 2016 – Met name de gevestigde orde in de Nederlandse energiemarkt is onvoldoende voorbereid op de energietransitie. Dat is de belangrijkste conclusie van een white paper dat werd opgesteld door hoogleraren van TIAS.

Schermafdruk 2016-06-07 11.07.40Uit een bericht van TIAS
‘(…) De energiestransitie – de overgang van conventionele energiebronnen zoals gas en kolen naar nieuwe, duurzame alternatieven – stelt de sector als geheel voor een interessante uitdaging. De vraag is echter in hoeverre de sector in staat is die uitdaging aan te gaan. Gesprekken met toonaangevende bedrijven in het Nederlandse energielandschap laten een opvallend gebrek aan reactievermogen en wendbaarheid zien: ondanks alle trends, vernieuwende technologieën en tekenen aan de wand hebben de grootste spelers moeite om het traditionele businessmodel van operational excellence te kantelen naar innovation en exploration.

‘Als rijden in de mist’
Onzekerheid speelt in dezen een belangrijke rol. Zoals de auteurs het samenvatten: “Het managen van een onderneming in het midden van een transitie is als rijden in de mist.” Dát er grote veranderingen op stapel staan is voor iedereen duidelijk; hoe die veranderingen uiteindelijk vorm krijgen is echter nog onduidelijk. Met het white paper wil TIAS daarom naast observeren en constateren vooral richting geven in hoe board en management als “change agents” de strategie en organisatie kunnen transformeren om zo te kunnen anticiperen op verschillende toekomstscenario’s voor de energiesector. Ook gaan de auteurs uitgebreid in op de competenties die energiebedrijven moeten ontwikkelen om zich door onzekere tijden te loodsen.
Maatschappelijk belang
Hoe en met welk succes de transitie uiteindelijk tegemoet wordt getreden is niet alleen van belang voor de sector, maar voor de maatschappij als geheel. Dat was een van de voornaamste aanleidingen voor het schrijven van het white paper. (…)’
Tegen deze achtergrond heeft TIAS een ‘leerlijn energie’ opgezet ter ondersteuning van een nieuwe generatie leiders in de energiemarkt, gericht op een versnelling in energietransitie.
Bronnen
TIAS, 7 juni 2016: White paper TIAS: de Nederlandse energiemarkt rijdt in de mist (geen URL bekend)
TIAS, rapport, 7 juni 2016: Wie leidt de energietransitie in goede banen? (pdf, 41 pag.)
Foto: FluxEnergie/© Paul Tolenaar
Onderwerpen:

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.