Gezocht: 45.000 demonstranten voor actie sluiting Tihange

11 mei 2017Een menselijke ketting van 90 kilometer lang tussen Aken, Maastricht, Luik en de kerncentrale in het Belgische Tihange. Daarmee willen Duitse, Belgische en Nederlandse milieuorganisaties de sluiting van Tihange eisen. Van de 60.000 mensen die daarvoor hand-in-hand moeten staan, meldden zich tot nu toe 15.000 aan. 

De organisatie zoekt dus nog 45.000 demonstranten voor de actie op 25 juni. Peer de Rijk van Wise Nederland – vanuit Nederland verantwoordelijk voor de actie – is optimistisch.

Uit een bericht van de Limburger
‘(…) Bekende Limburgers als Marcia Luyten, Tof Thissen en Ruben L. Oppenheimer hebben hun steun uitgesproken en roepen mensen op mee te doen. Ook de gemeenteraden van Heerlen, Gulpen-Wittem en Eijsden-Margraten, diverse burgemeesters, gedeputeerde Daan Prevoo, de Kamerleden Frank Wassenberg (Partij voor de Dieren), Liesbeth van Tongeren (GroenLinks) en Sandra Beckerman (SP) staan achter de actie, meldt Peer de Rijk van WISE (World Information Service on Energy), de organisatie die helpt bij het voeren van campagne tegen kernenergie. „Het is heel lang geleden dat er zo’n grote unieke internationale actie tegen kernenergie is georganiseerd”, aldus De Rijk. (…)’

Uit een bericht van Wise Nederland
‘(…) Op 11 mei nemen de autoriteiten van Limburg een principebesluit of ze de actie gaan toestaan. Het internationaal coördinerend comité, bestaande uit Duitse, Belgische en Nederlandse milieuorganisaties, gaat ervan uit dat dit het geval zal zijn. Rob Hoenen, Nederlands lid van de coördinatiegroep “Mocht dat onverhoopt niet gebeuren dan gaat de actie wel gewoon door; een demonstratie moet altijd gehouden kunnen worden”.
Op 15 mei praten de directies van de Veiligheidsregio’s met een nucleaire installatie in hun achtertuin (Limburg, Brabant, Zeeland, Drenthe, Groningen) met Minister Schultz van Haegen over de voortdurende onrust rond de veiligheid van buitenlandse kerncentrales, de distributie van jodiumtabletten en het nieuwe ‘crisisplan stralingsincidenten’.(…)’

Er bestaat grote onrust onder Belgische, Nederlandse en Duitse omwonenden van de kerncentrale in Tihange, omdat dat centrale geregeld problemen heeft. Op het moment ligt de kernreactor Tihange 1 stil, nadat in september vorig jaar het niet-nucleaire deel van het gebouw beschadigd raakte. Hij gaat op 31 mei weer draaien, nadat de herstart al verschillende keren werd uitgesteld omdat waakhond FANC de situatie nog niet veilig genoeg vond.

Bronnen
De Limburger, 11 mei 2017: Nog 45.000 mensen nodig voor mensenketting Tihange (via Blendle)
Wise Nederland, 10 mei 2017: 60.000 mensen hand-in-hand eisen sluiting Tihange kerncentrale

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.