Gezocht: jonge duurzame koplopers

Gezocht: jonge duurzame koplopers

30 maart 2017De editie 2017 van ‘DJ100’ is weer begonnen. Sustainable Motion stelt ook dit jaar een lijst samen van de 100 duurzaamste jonge koplopers in Nederland. ‘Vanaf nu kan iedereen die zich bezig houdt met duurzaamheid en jonger is dan 32 zich weer aanmelden voor de verkiezing. Ook is het dit jaar mogelijk om iemand anders aan te melden.’ In 2013 stond ook Jesse Klaver op de lijst.

Uit de website DJ100
‘(…) De Duurzame Jonge 100 geeft een overzicht van jonge ondernemers, young professionals en studenten die aantonen dat een duurzame toekomst mogelijk is. Deze koplopers zijn een bron van inspiratie voor elkaar en voor de gevestigde orde! Elk jaar kan iedereen onder 32 jaar zich aanmelden of anderen opgeven en zal een 10 koppige jury de 100 meest inspirerende jonge koplopers uitkiezen. Samen laten we zien dat duurzaamheid mogelijk is! Ben jij een jonge ondernemer, young professional of student die bezig is met duurzaamheid? Geef je dan nu op voor de Duurzame Jonge 100. Aanmelden voor de 2017 editie kan tot 28 april. Wil je iemand anders opgeven? Dat kan!
De DJ100 is nadrukkelijk geen ranglijst, omdat dat niet past bij de nieuwe generatie die denkt in samenwerken en elkaar versterken. De DJ100 is een selectie van mensen die laten zien dat het KAN! (…)
Het roer moet om! Er zijn duurzame oplossingen nodig voor de vragen van de toekomst. Jong talent is hierbij onmisbaar. Zij experimenteren nu al met nieuwe economische modellen, radicale innovaties of een duurzame levensstijl. Dit doen zij in de vorm van uiteenlopende activiteiten, projecten of start-ups die bijdragen aan een duurzame toekomst. De DJ100 laat zien dat een duurzamere toekomst nu al mogelijk is. (…) Spread the word! De zoektocht naar de honderd duurzaamste jonge koplopers van Nederland is vandaag weer begonnen! Geef je op vóór 28 april. (…) Het roer moet om! In tijden waarin klimaatsceptici als Trump de boventoon voeren, is er behoefte aan optimisme. De DJ100 is hét bewijs dat het anders kan en dat een duurzame toekomst te realiseren is. “Het is daarom juist nu van belang dat jong talent zich weer aanmeldt voor de Dj100”, zegt Martijn Visser, VN jongerenvertegenwoordiger Duurzame Ontwikkeling. “Samen kunnen we laten zien dat we hard werken aan de transitie en kunnen we andere inspireren met onze ideeën en ambities.”
(…) Na 28 april kiest een 10 koppige vakjury de 100 duurzaamste jonge koplopers die positieve impact maken. De jury bestaat dit jaar o.a. uit Willem Ferwerda (#1 Trouw D100), Jan Rotmans (hoogleraar transitiekunde), Mariëlle van Spronsen (MVO manager bij Post NL) en Daniel Poolen ( Chief Plastic Officer bij Plastic Mining Cooperation). 9 juni is het tijd voor de spetterende bekendmaking van de duurzaamste jonge koplopers van Nederland bij de Circular Expo. (…)’

Op de lijst van 2013 stond ook Jesse Klaver

‘(…) Naam: Jesse Klaver
Functie: Tweede Kamerlid Groenlinks
Leeftijd: 27
Jesse Klaver, een waar fenomeen. Met meer dan 13.000 volgers op Twitter en een zetel in de Tweede Kamer is hij al op jonge leeftijd van grote invloed op de politiek en niet bang tegen de stroom in te gaan. Hij was het jongste SER-lid ooit en is hard op weg een belangrijke spil te worden in de Nederlandse politiek. Als Kamerlid keert hij zich tegen megastallen, bepleitte hij een verbod op toelating van nieuwe gentech gewassen en maakte hij een initiatiefwet tegen voedselverspilling. Bovendien schreef hij aan de wet Mooi Nederland, waarin een verbod op de plezierjacht is opgenomen. Mede door zijn inzet besloot het kabinet dit najaar tot het zetten van een eerste stap in het vergroenen van de belastingen. Met duurzaamheid als multi-dimensionaal issue weet hij als geen ander dat het ook anders kan, en zal daarom al zijn tijd in om in de Tweede Kamer verschil te kunnen maken. (…)’

Anderen die op de DJ100-lijsten stonden: Boyan Slat (oprichter The Ocean Clean Up), Cas van Kleef (voorzitter Waka Waka Foundation), Faizah Oulahsen (campagfneleider Klimaat en Energie Greenpeace), Liset Meddens (Urgenda), Aart van Veeler (founder Vandebron), Meikle Rijksen (Foodwatch), Sywert van Lienden (initiatiefnemer G500).

Bronnen
Website DJ100.nl
OneWorld heeft een YouTube-kanaal ‘Toekomstdenkers’ waarop kandidaten zichzelf met een kort filmpje kunnen ‘aanprijzen’.

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.