Goedkoop vulstation kan waterstofauto nieuwe kans geven


15 mei 2017
Trouw zette zaterdag een Nederlandse uitvinding in het zonnetje: een relatief goedkoop mobiel vulstation voor waterstofauto’s. De mobiele stations kunnen de periode overbruggen tot er een landelijk dekkend netwerk van waterstofvulstations is. Het kan de waterstofauto een nieuwe kans geven.

Het bedrijf Resato uit Assen is de uitvinder van twee tanksystemen: de mobiele unit en een klein tankstation dat bij het bedrijf met waterstofauto’s kan worden geplaatst.
Uit het artikel van Trouw
‘(…) In de euforie rond elektrisch rijden is de waterstofcel voorlopig een ondergeschoven kindje. (…) Er rijden in Nederland slechts 31 auto’s rond op waterstof. De verklaring daarvoor is eenvoudig: op slechts drie plaatsen kan waterstof getankt worden. De aanleg van zo’n tankstation voor waterstofvoertuigen loopt nu nog flink in de papieren. (…) Maar met nieuwe technologie kan dat snel veranderen. (…) Resato-directeur Rob Castien denkt dat het mobiele vulstation een tijdelijke oplossing kan zijn tot Nederland een volledig dekkend tanknetwerk voor waterstof heeft. “De bestaande waterstofpompstations, waarbij iemand wel in drie minuten kan tanken, kosten vanwege de dure techniek zeker 1,5 miljoen euro. Er is niemand die dat bedrag gaat investeren met nagenoeg geen waterstofauto’s op de weg. Onze mobiele Container-unit kost zo’n 350.000 euro, afhankelijk van de opties. Daarmee wordt de drempel voor de aanleg van nieuwe tankstations en dus ook de komst van waterstofauto’s lager.” (…) Naast het mobiele pompstation heeft Resato nog een tweede tankunit ontworpen: de ‘Fleetowner unit’. Dit vulstation kost maar 150.000 euro en is bedacht voor organisaties met een aanzienlijk wagenpark, zegt Castien. “Tanken met de Fleetowner unit duurt een uur. Maar als auto’s stilstaan op een parkeerplaats bij een bedrijf, gemeente of bijvoorbeeld waterschap maakt dat niets uit.” (…)’

Trouw is positief gestemd over de mogelijkheden van de waterstofauto:

  • Duitsland investeert er flink in.
  • De autoindustrie verwacht dat de grote duurzame doorbraak van de waterstofauto gaat komen (onderzoek KPMG).
  • Shell denkt dat waterstofmotoren een ‘gigantisch potentieel’ hebben.
  • Professor Ad van Wijk (TU Delft) verwacht er ook veel van, vooral omdat massaal elektrisch rijden de stroomvoorziening erg zwaar belast.
  • Het ministerie van I&M wil dat er binnen drie jaar 200 tankstations bij komen.

Aanstaande zaterdag (20 mei) houdt het bedrijf Resato open dag en kan tussen 11 en 16 uur de uitvinding bekeken worden.

Bronnen
Trouw, 13 mei 2017: Goedkoop vulstation zet waterstofauto terug op de agenda (via Blendle)
Website Resato
Illustratie: Resato (fleet owner station, met links de mobiele hogedrukcompressor)

Onderwerpen: , , ,

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.