Goedkoopste windpark – Het ‘geheim’ van DONG – 2

Goedkoopste windpark – Het ‘geheim’ van DONG – 2

24 augustus 2016Eerder deze week berichtten we over ‘Het geheim van DONG’. DONG zou zo goedkoop kunnen hebben intekenen op het Borssele-windpark door de uitgebreide ervaring van het bedrijf. Inmiddels is duidelijk dat DONG ook een truc heeft toegepast: een hele serie biedingen vanuit maar liefst 21 dochterbedrijven. Het ministerie van EZ heeft de veilingregels daarom aangepast.

De Telegraaf meldde dat DONG met het grote aantal biedingen wilde voorkomen de toewijzing te missen. Het was een truc die niet nodig was; het bod van DONG was het laagst. Maar de truc had wel een bijeffect, meldt De Telegraaf.

Uit een bericht van De Telegraaf
‘(…) Daarmee zou het bedrijf voordeel hebben bij de komende biedrondes voor vier andere grote windparken voor de Zeeuwse en Noord- en Zuid-Hollandse kust in de nabije toekomst. Door een groot aantal biedingen met verschillende prijzen te doen, zou uit de ranglijstpositie van deze biedingen die de deelnemers achteraf zouden horen, te achterhalen zijn hoe hoog de concurrentie ongeveer had geboden. (…)
Dongdirecteur Jasper Vis erkent dat de biedingsstrategie ’in theorie’ ook informatie had kunnen opleveren over de biedingen van concurrenten, maar benadrukte dinsdag zijn strategie tot doel had te verzekeren dat zijn bedrijf zou winnen met het laagste bod. „Waar het om ging, is dat we het laagste bod hebben ingediend en er zeker van wilden zijn dat we daarmee het kavel zouden winnen. Daarmee heeft de veiling ook goed uitgepakt voor de belastingbetaler.” (…)’

Voor toekomstige tenders heeft het ministerie van Economische Zaken de veilingtruc inmiddels geblokkeerd. Een bedrijf mag voortaan via maximaal twee dochters in totaal zes biedingen indienen. Ook heeft de overheid bij de Borssele-tender geeft informatie gegeven over de rangpositie van de serie DONG-biedingen.

Half september start de volgende tender; nu voor de kavels 3 en 4 van het offshore windpark Borssele.
Er komen in totaal vijf windparken in de Noordzee met samen een capaciteit van 3500 megawatt (goed voor de stroom van ruim vijf miljoen huishoudens).

Bronnen
De Telegraaf, 24 augustus 2016: Veilingtruc DONG geblokkeerd (via Blendle)
Zie ook
FluxEnergie,22 augustus 2016: Goedkoopste windpark – Het ‘geheim’ van DONG
Foto: de bouw van een ander offshore windpark (Luchterduinen). Foto: Eneco.

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.