Green Challenge 2017: mobiele wifi kiosk en verlichtende bacteriën

By Nick Hobgood (Own work) [CC BY-SA 3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0) or GFDL (http://www.gnu.org/copyleft/fdl.html)], via Wikimedia Commons

Dinsdag zijn de finalisten van jaarlijkse Postcode Lottery Green Challenge bekend gemaakt. Onder de ingezonden uitvindingen zijn een mobiele zonne-ennergie kiosk die Afrikaanse plattelandsbewoners moet voorzien van betaalbare elektriciteit en wifi, en biologische verlichting op basis van bacteriën. De winnaar krijgt een half miljoen om de uitvinding op de markt te brengen.

Dinsdag zijn de namen van de vijf finalisten bekendgemaakt van de jaarlijkse Postcode Lottery Green Challenge, de grootste internationale competitie op het gebied van duurzame innovatie. De winnaar krijgt een half miljoen euro om zijn of haar groene uitvinding op de markt te brengen. Onder de finalisten zijn de 27-jarige Sandra Rey uit Frankrijk met een biologische verlichting door middel van bacteriën, en de 40-jarige Henri Nyakarundi uit Rwanda, met een mobiele kiosk op zonne-energie die plattelandsbewoners betaalbare elektriciteit en wifi biedt.

(tekst loopt door onder de video)

Sandra Rey is een van de oprichters van Glowee, een start-up die nieuwe biologische verlichtingssystemen ontwikkelt. Door goed naar lichtgevende organismes uit de dieren- en plantenwereld te kijken, weet Rey, kunnen ook mensen hun stedelijke omgeving verlichten met de hulp van levende wezens, vaak afkomstig uit de diepe zee. Bijkomend voordeel aan het gebruik van microben voor verlichting is dat ze in bijna elke vorm te gieten zijn. De ontwerpster werd ook al genomineerd voor de Rising Innovators Award, EU Prijs voor vrouwelijke innovators 2017.

Mobiele kiosk op zonne-energie biedt plattelandsbewoners wifi

Henri Nyakarundi (40) uit Rwanda bedacht een mobiele kiosk op zonne-energie die inwoners van het Afrikaanse platteland voorziet van betaalbare elektriciteit en wifi. Zestig procent heeft een mobiele telefoon, vertelde Nyakarundi eerder aan de internationale nieuwszender Al Jazeera, maar slechts vijftien procent heeft toegang tot elektriciteit. Het doel is om overdag directe zonne-energie te leveren, maar door de ingebouwde batterij kan de kiosk nog twee dagen leveren als de zon niet schijnt. Momenteel werkt Nyakarundi aan software om honderden kiosken te kunnen managen, zodat zijn uitvinding op grotere schaal ingezet kan worden.

(tekst loopt door onder de video)

Over een maand wordt bekend wie het Postcodelotterijgeld krijgt om zijn of haar uitvinding op de markt te brengen. Naast Rey en Nyakarundi dingen ook de Deen Thomas Brorsen, de Nederlander Lex Hoefsloot en de Amerikaanse Gayatri Datar mee. Zij ontwierpen afbreekbaar plastic, een auto die volledig op zonne-energie rijdt en een duurzame vloer die de verspreiding van ziektes tegengaat.

Bron:

  • Nu.nl, 17 augustus 2017, ‘Vijf finalisten voor jaarlijkse duurzaamheidsprijs’
  • YouTube, ‘Innovate Africa – ARED Solar Kiosks – Al Jazeera’
  • Innovators under 35, Sandra Rey
  • EU Science & Innovation, youtube, ‘Sandra Rey – finalist for the Rising Innovators Award, EU Prize for Women Innovators 2017’

Foto: bioluminescente combjelly bij Oost-Timor. ‘Pelagic colonial tunicate or salp encountered off Atauro island, East Timor’, by Nick Hobgood (Own work) [CC BY-SA 3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0) or GFDL (http://www.gnu.org/copyleft/fdl.html)], via Wikimedia Commons

Auteur: Klaartje Jaspers

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.